full screen background image

Stramaccioni: Moratti je od mene tražio pobjeđivanje

Uoči utakmice 33. kola Serie A između Udinesea i Intera press konferenciju je održao Andrea Stramaccioni…

Udinese je dosad odigrao sjajno prvenstvo, imaju kvalitetu?

To je neosporno, ali veliku većinu bodova su osvojili kod kuće što dovoljno govori kakva nas utakmica očekuje sutra.

Kakav je odnos s Morattijem, postoji li pakt o produženju suradnje?

Pakt je stigao nakon sat i pol vremena razgovora, u dva poslije ponoći i predsjednik je samo tražio da pobjeđujemo.

Kako ćete bez Samuela, hoće li igrati Ranocchia ili Juan?

Izostanak Samuela je bitan, jer je jedan od najboljih braniča svijeta, ali već u srijedu smo pokazali kako možemo pronaći ravnotežu i bez njega. Ranocchia je važan igrač i to je pokazao, a Juan je mladi igrač koji je došao ozljeđen. Imao sam ga priliku voditi u juniorima i mislim da će biti spreman kad zatreba.

Milito je zastrašujuć…

Da, u fenomenalnom je periodu, ali ne trebam vam ja to otkrivati. Pokazuje svoju vrijednost. Pazzini? On je također sjajan napadač, pokazao je to u srijedu. Nije slučajno pobjeda došla s njim na terenu. Teško je igrati 15-20 minuta, ali on svaki put odigra zaista profesionalno.

Kada će se vratiti Sneijder i da li Maicon uistinu treba operaciju?

To za Maicona nisam čuo, a Wes već radi dva puta na dan. Čekamo ih.

Hoćeš li mijenjati taktiku za Udinese?

Ja sam ideje da momčad mora imati svoj identitet. To je komplicirano, jer naravno da se moraš prilagoditi protivniku ponekad. Zato sam ja za nekakav mix. S mojim idejama sigurno izgledamo kao prava meta za Udinese i zato se individualne utakmice moraju proučavati.

Koje se stvari moraju odmah popraviti?

U ove tri utakmice dosta smo napravili, dosta toga popravili, ali imamo još puno mana. Naravno da ćemo ih zadržati za sebe. Imamo probleme, ali rješavamo ih među sobom.

Kada ste došli svi su mislili da ćete uvesti puno mladih u prvu momčad…

To je vrlo delikatno, a ja vam ne mogu odgovoriti, zato sam vas i prekinuo, ja vam mogu samo reći svoje mišljenje. Razmak u kvaliteti između juniora i Serie A je ogroman. Vrlo su male šanse da čak i najbolji junior u Italiji uspije u bilo kojoj momčadi u Serie A, ne samo onim top ekipama. To ne izmišljam ja, to vam pokazuje povijest. Zato su igrači poput Balotellija iznimke koje potvrđuju pravilo. U drugim zemljama je drugačije, oni imaju kategoriju između kako bi se igrači lakše prilagodili. Pritom mislim na prvenstva B momčadi, ili rezervi. U Interu postoji program za mlade, i to vrlo eksplozivan program, ali predsjednik je od mene tražio da pobjeđujem i zato ja ne mogu gledati osobnu iskaznicu igrača, već isključivo vrijednost. Šaljem na teren ono najbolje što imam i nije bitno što prosjek ispada 31 godinu. Meni je svejedno jeli prosjek 31, 29 ili 22 godine, ja stavljam najbolje. Jedino u slučaju dva igrača jednake kvalitete ću gledati godine.

Hoće li u Italiji zaživjeti prvenstvo B momčadi?

Ja sam za i stalno se o tome priča. Priča se u Covercianu, na sastancima… Recimo Next generation series je natjecanje za momčadi U19, a većina momčadi koje su se natjecale imaju i svoje U21 i U23 ekipe. Mi ne.

Preporodili ste Zaratea, jeli vrijedan kupovine?

Moratti je iznimno inteligentan i vidi što se događa na terenu. I ja sam u prvom razgovoru rekao Mauru da dosad nije pokazao da zavrjeđuje Inter. Branca i Moratti će odlučiti u lipnju, ali mislim da još nismo vidjeli pravog Zaratea.

Moratti kaže da trener Intera mora biti “lud”, jesi li ti takav?

Možda nepredvidiv, volio bih da me se smatra genijalcem, ali lud nisam. Treba hrabrosti za trenirati Inter i valjda je to Moratti vidio u meni, jer kako objasniti nagli prelaz sa Longa na Milita.

Znači li pobjeđivanje do kraja i ostanak sljedeće sezone?

Moratti me tražio da pobjeđujem generalno, ne određenu utakmicu ili period. Mislim da je to normalno kada se radi o Interu. Brzo učim da je u Seriji A to jedino bitno. Možeš igrati sjajno, ali ako si izgubio gotov si. Ako ostanem znači da sam napravio dobar posao, ali ja sada razmišljam samo o utakmici Udinese – Inter. Radimo na terenu i ne želimo puno pričati, već na terenu odgovarati. Sutra idemo na jedno od najtežih gostovanja u Italiji i može se dogoditi da izgubimo.

Hoće li Forlan još dobiti priliku?

Tko kaže da je izbačen iz momčadi. On, Zarate, Alvarez i Sneijder mogu igrati iza Diega ili Giampaola i ako ih imam sve na raspolaganju to me čini sretnim. U srijedu sam izabrao Alvareza, ali to nikako ne znači da sam prekrižio Forlana.

U prvom dijelu Udinese se branio i igrao na kontre. Inter je probao pobijediti ubacivši još jednog napadača, ali dogodilo se suprotno. Razmišljaš li o taktici iznenađenja?

Pa kada bih sada to tebi rekao ne bi više bilo iznenađenje, jel’ da?! (smijeh) Sanjam Inter koji ima svoj identitet, svoju igru, ali koji se u isto vrijeme zna prilagoditi najubojitijem oružju protivnika.

Ostaju vam četiri gostovanja i direktni ogledi s Udineseom i Laziom. Jeli to prednost?

Ja bih volio da imamo sve u svojim rukama, ali ako netko ispred nas ne kiksa onda mi tu ne možemo ništa. Iako je teže nego iščekivati tuđe rezultate preferiram direktne dvoboje.

Jeste li što izvukli iz utakmice Rome i Udinesea?

Da, jer smo slične momčadi, a opet svaka utakmica ima svoju priču i živi od trenutaka.

Čim si stigao moraš ganjati Europu, a ispred je i tvoja Roma. Imaš li posebnih osjećaja?

Ne razmišljam o tome, jer protiv Rome ne moramo više igrati. Za mene su jedan od rivala kao Lazio, Napoli ili Udinese. Bio sam u Romi šest godina, ali moja sadašnjost i nadam se budućnost je Inter. Tko je u najboljoj formi? Prvenstvo je izjednačeno i to vrijedi i za nas. Iz Trsta smo izašli razbijeni, a forma nam se odjednom vratila u srijedu u 23 sata. Teško je, kada Roma igra kako zna radi odlične stvari, isto kao ostali.

Pisalo se o mogućem odlasku Leonarda iz PSG-a i povratku u Milano u ulozi direktora?

Leonardo je ovdje napravi0 sjajan posao, ima nevjerovatnu utjecajnu vrijednost. Gdje god radi dodatna je prednost i to sigurno ne otkrivam ja.
Odgovori