full screen background image

Koje je pravo ime našeg kluba?

Koje je pravo ime našeg kluba?

Čitajući još jednu uistinu fantastičnu knjigu o povijesti Intera – „Inter, il calcio siamo noi (mi smo nogomet)“ naišao sam na jednu vrlo zanimljivu teoriju, odnosno pitanje. Od svih priča ispričanih povodom stogodišnjice kluba samo ime Internazionale element je koji priča najvažniju priču, bit i smisao na kojoj počiva cijeli klub…

To ime razlikuje naš klub od svih ostalih od samog početka. Ono je pokazatelj klupskog života – strani nogometaši i međunarodni karakter na spram domaćih nogometaša i lokalnog karaktera Milana ili recimo Pro Vercellija gdje su igrali samo Vercellesi. To je ime ujedno davalo modernu konotaciju iz društvenog aspekta, jer bilo je to doba kada se razvijala nacionalistička svijest diljem Europe. To ime i danas predstavlja suštinu kluba, jer prisutnost toliko stranaca i kozmopolizam kluba stavljen je pod jednu zastavu bez obzira na kritike medija. Apsurdno je da su mediji prvih godina bili puni hvale upravo na račun tako izabranog smjera, dok danas zbog tog istog razloga blate Inter.

No jeli klub zaista rođen s tim imenom ili je i ime doživjelo svoju blitz evoluciju? Postoji teorija iznesena u knjizi „Inter: stella mondiale (svjetska zvijezda)“. Ona kaže da je klub rođen u restaurantu L’Orologio uistinu imenovan Foot-Ball Club Internazionale Milano, ali ovo „međunarodni“ bilo je samo pridjev kako bi se istaklo da su igrači u klubu raznih nacionalnosti. Pravo ime prema toj teoriji je bilo Milano (dakle u prijevodu Međunarodni nogometni klub Milano). Ipak, s tim se imenom nije moglo krenuti, jer kako bi bilo da su odbjegli od Milana svoj novi klub nazavli Milano?. Stoga je bilo logično da imenica Milano nestane, a pridjev postane ime kluba. Isto tako, već u osnivačkom aktu pisalo je: “zvat ćemo se Internazionale, jer mi smo braća svijeta.” Ipak, nigdje nije navedeno jeli i u toj rečenici korišteno malo ili veliko slovo I. Tako je Međunarodni nogometni klub Milano jednostavno i automatski odmah iste večeri postao Internazionale. Ime je postalo općeprihvaćeno već na prvim utakmicama kada je rođen povik koji je danas klasik: Forza Inter! Inter je ostao zauvijek. Dakle, jedna iznenađujuća potvrda danas slavnog imena.
Odgovori