full screen background image

Talijanizacija i primavera kao recept

Naš klub već u svom nazivu FC Internazionale sugerira od osnivanja svoju otvorenost prema igračima iz cijelog svijeta. Boje Intera su u svojoj stogodišnjoj povijesti branili igrači iz mnogih zemalja diljem globusa. Najviše ih je došlo iz Argentine (35), Brazila i Švicarske (većina u prvim godinama od osnivanja) po 19, Urugvaja 16, Francuske 15… da ne nabrajam sve.

U zadnjih desetak godina se ipak pretjeralo sa internacionalizacijom. Ne samo da smo mnogo puta počeli utakmicu sa svih 11 stranaca već i na platnom spisku prve momčadi jedva mikroskopskim pregledom možemo naći talijanskog igrača. Malo mi to bode oči jer smo ipak talijanski klub i to jedan od najtrofejnijih, kako u Italiji tako i u Europi. Dali smo mnogo velikih igrača i za nacionalni tim. Uz Milan i Juventus smo ponos države i (ne samo) nogometni brand. Vlasnička struktura kluba je nacionalna i već drugu generaciju u obitelji Moratti. Ne želim niti razmišljati da nas uhvati „engleski virus“ stranih vlasnika.

U potpunosti podržavam akciju UEFA-e o pravilu „6+5“ u odnosu broja domaćih i stranih igrača. Ne mora to biti baš taj odnos ali kao generalna ideja je super: kako zbog identiteta momčadi tako i zbog razvoja domaćih igrača a samim tim i jačanja nacionalnih selekcija. Raduju me signali iz našeg kluba da se razmišlja o povećanju broja talijanskih igrača i to na dva načina. Pojačanjem provjerenih igrača a još više o afirmaciji talentiranih juniora, čime ćemo dobiti i na postupnom pomlađivanju igračkog kadra. Balotelli i Santon su već prvotimci a naš trener je najavio još nekoliko igrača primavere. Jose Mourinho je odmah po dolasku u klub, angažiranjem Pepe Baresija (dotadašnjeg trenera juniorske momčadi) za svog pomoćnika, pokazao u kom smjeru treba ići i da misli dugoročno. Naravno da u tome ne treba pretjerivati (kao Arsenal) ali jedan pametan spoj mladosti i iskustva mora dati dobre plodove. Velika momčad nema vremena i strpljenja za dugotrajno stvaranje momčadi jer se traže i rezultati u kontinuitetu. U svakom slučaju, više igrača iz svog „inkubatora“ i svoje zemlje prisilit će i propisi krovne nogometne organizacije. Slažem se i podržavam orijentaciju našeg kluba u tom smjeru.
13 thoughts on “Talijanizacija i primavera kao recept

 1. stefi

  podržavam prijedlog, ali posljednjih 5 sezona osim Santona i Balotellia nije bilo baš domačih za Inter. Ova dvojca su pravi potez, i Jose Mourinho sigurno zna kaj radi. Inicijativa za uvođenjem mladih igraća naših ili sa strane je za svaku pohvalu. Inter treba imat koncepciju razvoja i plan za gradnju ekipe za budućnost. Ne trebamo kupovat 7 igrača dovoljno je kupit 2 maksimalno 3 ali pametno popunjavati momčad. Jesam za Talijane ali vrhunske. Kakav je i Inter klub.

 2. fanatico

  Svakako nam treba vrhunski stoper i veznjak i tu ne treba gledati na takav način već pod OBAVEZNO to nabaviti. Velika momčad mora imati i velike igrače ali se mora malo okrenuti svom dvorištu što ne znači da sad treba ignorirati strane igrače, dapače ali samo vrhunske koji će biti zbilja pojačanje i u svakom pogledu uzdići klub i igru.

 3. majstormk

  koliko pratim mladu ekipu intera – bolzoni i fatic su definitivno materijal za prvu ekipu… svi pricaju o diegu – ja bih radije osobno montoliva, vjerujem da je jednako dobar, talijan je i vec priviknut na seriju a… al to su samo moja neka razmisljanja…

 4. fanatico

  i napadač Napoli stalno zabija. Montolivo ili nešto slično od domaćih igrača je jevtinija varijanta i tu treba imati dobar nos za otkriti igrača koji će ti biti koristan a puno manje košta. Bar jedan dobar pogodak kao sa Maiconom ili Cambiassom.

 5. majstormk

  bio je destro dobar lani, ove godine ga ne vidim bas… al mislim da bi diego bio jos jedan promasaj – svi bi od njega ocekivali cuda ko i od quaresme koji je po meni odlican igrac, ali svi smo od njega ocekivali da bude novi ronaldo (a bas tip igraca ko ronaldo fali interu) i to ga je najvise pokopalo…psihicki je pukao… rijetki igraci izdrze taj pritisak pa vjerujem da na jeftinijim igracima ne bi bio tolik…

 6. eterno amore

  e ljudi,prije nego se upustin u komentare o našem voljenom klubu,tija bi vas pitat,tj zamolit da mi napišete odg.može li se još dobit ona Interova iskaznica (di treba platit 120kn godišnje),ako može može li mi ko reć šta treban učinit da je dobijen,volija bi ako mi netko može odg na moj mail:dalm2tinac4@net.hr,a dovoljno bi bilo i da samo napiše ode u komntaru,SRDAČNO ZAHVALJUJEM

  FORZA INTER !!!!!!!!!!!!!

 7. fanatico

  u 6 mjesecu počinju obnove članarina za novu sezonu i onda se mogu upisivati novi članovi. Prati samo našu stranicu i sve ćeš saznati na vrijeme. Svake godine pred početak nove sezone se vrše upisi i obnove članstva i za svaku sezonu idu nove iskaznice uz pripadajuće poklone.

 8. ibra

  talijanizacija momcadi na otvorenom trzistu nije moguca, posebno ako se uzme u obzir nedostatak top klase talijanskih igraca (pogledajte samo njihovu reprezentaciju). Nema na vidiku novog tottija, del piera, vierija, simonija, neste… tako da smo prislijeni puniti momcadi sa strancima.

 9. fanatico

  ima istine u tome…za vrhunska 2 igrača za kojima vapimo (stoper i veznjak) sigurno nema Talijana ali za neke druge pozicije se nađu solidni koji bi bili uvjetno rečeno pomoćni kotači ali bolji od ovih koje imamo, tipa Jimeneza, Maxwella, Materazzija, Burdissa, Figa, Rivasa, Cruza, Crespa, Obinne…neki i zbog godina trebaju ići. Na njihova mjesta mogu doći mlađi, bolji i Talijani.

Odgovori