full screen background image

Stramaccioni: Atmosfera i mentalitet su pozitivni

Uoči utakmice 31. kola Serie A između Cagliarija i Intera press konferenciju je održao Andrea Stramaccioni…

Koje su poteškoće pred drugu utakmicu?

Što se tiče pripreme utakmice jednake su kao i za prvu. Pozitivno je što smo započeli put rada, projekta kojeg sam zamislio od prvog dana. Započeli smo pobjedom i to je dalo veliki entuzijazam, atmosfera je pozitivna. Znamo da ništa nismo još napravili i sutra želimo potvrditi pobjedu protiv Genoe.

Mislite li na sljedeću sezonu?

Mislim na napredak u radu, tražim savršenstvo iz treninga u trening. U nogometu budućnost je danas, stvari se brzo mijenjaju i mene i momke zanima samo sutrašnja utakmica.

Već se protiv Genoe vidilo nešto tvoje, na čemu radiš? Kada se vraća Sneijder i što će to promijeniti?

Mislim da nitko u četiri dana ne može utjecati na momčad. Radimo i protiv Genoe smo igrali dobro prvo poluvrijeme uz pozitivan mentalitet i sada želimo kontinuitet. Wes naporno radi kako bi se vratio i mi ga s nestrpljenjem čekamo.

Kako si vratio entuzijazam i zašto ga nije bilo?

Ne znam zašto ga  nije bilo, ali ako momci tako kažu ja sam zadovoljan. Stavio sam na teren sve što znam i mislim da je tajna naporan rad uz manje priče.

Misliš li da je treće mjesto moguće?

Vrijednost ove momčadi ne dolazi u pitanje, ali idemo utakmicu po utakmicu. Ne gledamo tablicu kako nas ne bi uvjetovala. Cagliari je za nas finale.

Sacchi i Mourinho postali su velikani bez da su bili igrači. Ti imaš istu pozadinu. Klubovi su uvijek bili 100% uz njih, očekuješ li isto?

Prije svega ja uopće nisam bio loš igrač (smijeh), ali na teren sada donosim ono što znam. Znam da sam u vrhunskom klubu, ali klub, uprava i igrači moraju biti uz mene. Sretan sam što sam dijelom obitelji i to sam vidio još u juniorima. Jako smo ujedinjeni i to se vidjelo u nedjelju. Zajednička nam je želja za dobrobiti Intera.

Postoje igrači koji nakon Mourinha nisu više isti, kako ih vratiti na ono što su bili?

Imam ideju, neki su pojedinci upali u krizu i vi ste ih popljuvali samo zato što su nekad bili velikani. Ponekad je to bilo previše da bi se oporavili. Sada vidim svih da su fizički i psihički dobro, uključujući Lucia koji je trenirao kao da će igrati unatoč suspenziji.

Koliko je bilo za vas bitno početi pobjedom nakon prelaza iz juniora u prvu momčad?

Jako, a da smo primili koji gol manje bilo bi bolje. Bilo je ključno jer sam znao da bi zadovoljavajući tjedan pripreme postao ružan ili nezadovoljavajući da smo izgubili. Inter je bio pravi, tražili smo gol i s igračem manje. Na tome radimo.

Jeli prednost igrati na neutralnom terenu?

Igrati u Cagliariju nije lako, a ako je Cellino izabrao Trst znači da ima dobar razlog i za nas je to u redu.

Hoće li biti teško zadržati Cossua u formaciji 4-3-3?

Cagliari je vrlo organizirana momčad, solidna, opasna i nepredvidiva naprijed. Njihovi rezultati govore i mirni su. Vidjet ćemo što će reći teren.

U subotu si rekao da zoveš Livaju jer ti treba krilni napadač. Zašto ovaj put ne?

Nije izašao baš top nakon juniorske utakmice, a prošli je tjedan bio najbolji na treninzima.

Kako je Ranocchia s obzirom da njegova sezona nije baš nešto?

Nije baš loša, o njegovim kvalitetama se ne raspravlja, reprezentativac je. Dolazi iz perioda u kojem ni fizički nije bio najbolje. Razgovarali smo, trenirao je dobro, a u takvim godinama nije lako igrati u obrani. Kada dođe njegov trenutak bit će pravi.

Jeli osjeća odgovornost zbog svojih posljednjh predstava?

Takav je talijanski nogomet. Jedan od najboljih braniča možda je previše platio svoje pogreške koje su došle u trenutku kada nije bio na vrhuncu forme. Sada je miran i marljivo radi.

Nema Maicona, Sneijdera, Julia Cesara i Lucia?

Da, svi bitni, ali Inter ima momčad koja može pokriti sve te nedostatke.

Jesi li uzbuđen mogućnošću da treniraš Balotellija?

On je Cityjev i talijanske reprezentacije, nije moj igrač i to stoga ne mogu komentirati.

Koliko slobode može dobiti Guarin?

U nedjelju je promijenio vezni red, donio kvalitetu i kvantitetu. Mislim da je bio sjajan i čini mi se da je dobro.

Tko će igrati sutra?

Garantiram najbolji mogući Inter.

Zašto si diplomirao pravo i koliko je diploma bitna za postati trenerom?

Majka mi je uvijek govorila da klasična diploma otvara poglede. Sigurno mi je dobro došlo, a koliko pomaže u nogometu moći ću reći tek kada odem u mirovinu.

Možete li uz pravo kretanje stisnuti Cagliari?

Nadam se iako treba vremena za probati igrati napadački nogomet, čak i griješiti. No momčad je spremna za nadigravanje, imaju tu kvalitetu. U nedjelju smo probali igrati napadački, u djelovima čak i uspjeli. To sam sačuvao iako znam da moramo još puno raditi na tome.

Balotelli vas je došao pozdraviti, ali jeste li se znali od prije?

Nikada ga prije moje konferencije nisam vidio u životu. Kako ga voditi? Ponavljam, nije moj igrač i ja sam sada koncentriran samo na svoje.

Hoće li igranje u sljedeću srijedu utjecati na vaše odluke?

Ne, jer protiv Cagliarija moraju igrati najbolji i tek nakon toga možemo vidjeti što je najbolje za utakmicu u srijedu. Uvijek na teren šaljem najbolji Inter.

Koja je pozicija najbolja za Guarina i što misliš o Nagatomu?

Guarin je najbolji baš u sredini terena po onom što sam dosad vidio, ali još ću pričekati da vidim što će reći teren. Yuto je iznimno koristan, jer može igrati lijevo i desno, krilo ili beka. Za reprezentaciju je odigrao sjajne utakmice na svim tim pozicijama. Nije bio baš pravi u tjednu, ali jako je važan igrač.
Odgovori