full screen background image

Na svijetu stalna samo mijena jest

Još je jedan ostao bez glave. Figurativno, naravno. Ništa čudno, jer kad interu ne ide žrtveni jarac uvijek je trener. U tome Inter nije nikakva iznimka od pravila, jer i u drugim klubovima treneri kad ne ide „gube glavu“, ali se u većini slučajeva zadržavaju nešto duže od onih što su na Morattijevim jaslama.

Logika nalaže da dolaskom novog trenera istome treba pružiti svu moguću kako moralnu, tako i materijalnu podršku. Tom logikom se vode svi svjetski veliki klubovi. Ispravka: tom logikom se vode svi svjetski veliki klubovi osim Intera. Kad je dolazio Benitez rečeno mu je: „Što će ti pojačanja, kad imaš ekipu koja je osvojila sve što se osvojiti dalo“. Nije se, naravno, vodilo računa o različitom načinu rada od onog Mourinhovog, niti se je u obzir uzela blatantna činjenica da je momčad emocionalno potrošena i da većina njih, baš poput Mourinha, razmišlja o nekim novim izazovima. Što je dalje bilo znamo svi.

Božićne čestitke te godine upućene su lepršavom Leonardu riječima:„Sretan ti Božić i spasi što se spasiti da!“ Spašavao je Brazilac i na autorovo iznenađenje spasio sve što je spasiti mogao, ali dalje od drugog mjesta ipak nije išlo. Napravio je do kraja veliku stvar, a sve uz obilježje privremenosti kojim ga se kontinuirano označavalo. I tako je otriježnjen i ostrašćen na kraju sezone ugledavši praznu direktorsku fotelju u PSG–u, sam spakirao kofere i time izbjegao sintagmu „otkazana suradnja“. Nisam nikad bio veliki zaljubljenik u njegov rad, ali mogu zamisliti kako mu je bilo raditi znajući da mu je mjesto ponuđeno u nedostatku neke druge, zvučnije alternative.

Kucalo se zatim tog ljeta na mnoga vrata koja su, valjda zato što su oni iza njih znali što ih u Interu čeka ako se odazovu, ostala zatvorena. Naposlijetku je doveden hazarder. Da, hazarder, jer kako drugačije nazvati čovjeka koji kao tek peta opcija prihvaća sjesti na klupu kluba u kojemu ga u stvari niti ne žele za kormilom? I opet se ponavljala ista priča kao i godinu ranije: „Prilagodi se, radi s onim što imaš, to su profesionalci, prilagodit će se…“
Neuspjeh koji je uslijedio nakon što se nitko nikome nije prilagodio otvorio je mogućnost angažmana jednog od etabliranijih trenerskih imena nego što je to bilo ono Gasperinijevo.

Počelo je sjajno. S dna tablice Inter se vinuo u europske visine, nizala se pobjeda za pobjedom, preporodio se Milito, namazalo se i rođake, a onda je bez velike buke cijela stvar u blatu nebrojenih uzastopnih poraza ponovno otklizala u sredinu tablice, dok su se europske ambicije rasplinule poput balona od sapunice. Pad se, kao i raniji preporod, dogodio nekako odjednom i čudno koincidirao s prodajom Thiaga Motte, te povratkom oporavljenog Sneijdera među prvu jedanaestoricu. I dok su se svjetski mediji zabavljali Interovim negativnim statistikama kancelarija je treneru iskazivala bezrezervnu podršku. I baš kad bi čovjek pomislio da se je nakon skoro dviie godine lutanja i medijskog sramoćenja konačno nešto naučilo i da će se Ranieria bez obzira na rezultat (jer ionako je u ovoj kampanji sve izgubljeno) ostaviti na klupi do kraja sezone, te tako ako ništa drugo barem donekle spasiti klupsko dostojanstvo, Moratti mu uruči otkaz. I to nakon poraza od protivnika protiv kojeg se ni u puno uspješnijim vremenima nismo imali pravo nadati sigurnoj pobjedi.

Andrea Stramaccioni novo je ime na podužoj listi Interovih trenera. Govori se da je perspektivan, da je znalac, da se već dokazao (i jest, osvajanjem „male lige prvaka“), da u njemu leži budućnost… Čitajući kolumnu kolege Fanatica, svu pisanu u optimističnom tonu, ne mogu a da ne zamislim svijetlu budućnost kluba temeljenu na mladim nadama stasalim kroz Interovu „Primaveru“. Međutim, hoće li tome biti baš tako? Jeli ovaj trener promoviran da ostane, ili da ga se iskoristi kao čep koji će do kraja sezone pokušati u boci zadržati ono malo duha što ga je u njoj još ostalo? Moratti govori da će rezultati pokazati jeli Stramacchioni samo privremena mjera i da će ga ostaviti na klupi ako, pazite sad, do kraja dobije sve utakmice. I sad neka mi netko kaže tko je tu lud? Instalirao je čovjeka bez ikakvog seniorskog iskustva, gurnuo mu u ruke najvrući krumpir koji trenutno postoji na svjetskoj nogometnoj sceni, pa mu sad još i nabacuje dodatni pritisak. Kao da čovjeku i nije dosta sama činjenica da kao poprilično neiskusni 36 godišnji trener ulazi u medvjeđi brlog, jer svlačionica puna preplaćenih zvijezda, od kojih su većina trenerovi vršnjaci i nije ništa drugo nego to.
Uostalom sjetimo se Andre Vilas Boasa koji je, govorilo se, u London došao učiniti velike stvari, a kojeg su, pokazalo se, u Londonu vlastiti igrači oglodali do kosti. Ne mogu sa sigurnošću tvrditi da znam kako će se stvar rasplesti do kraja sezone, ali svakako imam pravo na zdravu dozu skepticizma koju, suprotno gore napisanome, uopće ne temeljim niti na trenerovom neiskustvu, niti na igračkoj malodušnosti koja je već odavno prešla točku bez povratka, nego na činjenici da kancelarija još uvijek nema čvrst plan za izlaz iz možda i najveće krize u klupskoj povijesti.

Nakon skoro dvije godine lutanja izjave se još uvijek svode na one tipa: „Trebamo vidjeti… moramo razumjeti… dajemo bezrezervnu podršku… učinit ćemo sve što je potrebno…“, a bez da itko kaže do kuda se, na primjer, došlo s projektom vlastitog stadiona i što se čini na poboljšanju Intera kao branda. Kamo puste sreće da se s novim trenerom stvari raspletu baš onako kako je napisao Fanatico, ali meni se čini da nam je nogometni rezultat u ovom trenutku možda i najmanja briga. Puno bi više trebali biti zabrinuti inertnošću i nesnalaženjem Interove uprave koja svakim danom izgleda sve manje dorasla aktualnom trenutku.

A opet, tko zna, možda i pretjerujem, možda im je sve jasno, možda baš imaju plan kojim će se Inter iz papirnatog preobraziti u pravog pravcatog zmaja od kojega će drhtati svi Reali i Barcelone na svijetu.

Dexter
3 thoughts on “Na svijetu stalna samo mijena jest

Odgovori