full screen background image

Gradimo li, napokon, novi Inter?

Sinoć se dogodila dugo očekivana smjena trenera. O dosadašnjem treneru sam imao svoje mišljenje i iznosio ga dok nije postao naš trener, a onda sam odlučio šutjeti i za sve ovo vrijeme donio odluku u sebi da neću o njemu ništa reći niti kad bude odlazio. Držim se toga i sada, mada to govori sve o mom odnosu prema njemu.

Novi čovjek na klupi je mladi 36-ogodišnjak Andrea Stramaccioni. Pokušat ću odgonetnuti što bi to trebalo značiti, zapravo ću iznjeti stvari kako bi ih ja želio vidjeti.

Neosporna činjenica da je to mlad i neiskusan stručnjak u vođenju seniorske momčadi jer je do sada vodio samo mlade selekcije u tri kluba. Moje mišljenje je da i kod trenera važi ona igračka: ili znaš ili ne znaš. Teško je nama sa strane ocjenjivati stručne vrijednosti tako mladog trenera, mogu samo imati dojam da nešto ima. Rijetki su primjeri da odmah dobiješ priliku u velikom klubu i uspiješ. To je samo za izuzetne osobe, ali kako ćeš znati jer to baš ta osoba ako joj nećeš dati priliku. Tko zna dali bi Guardiola, Mourinho… bili to što jesu da nisu odmah dobili priliku. Recimo i jedan košarkaški primjer sa ovih prostora: Obradović. Iz patika je odmah uletio u trenerske vode u Partizanu i senzacionalno postao Prvak Europe. Nakon toga je kupio te trofeje kao djete kamenčiće. Niti sam ne znam koliko je puta bio prvak Europe sa raznim klubovima (mislim 8). U vaterpolu je to radio Rudić.. i da ne širim temu.

Netko je u klubu primjetio njegov rad i samim tim što je doveden u Primaveru za trenera govori nešto. Već u prvoj sezoni Strama potvrđuje da ima nešto u njemu i još uvjek slavimo juniorsku titulu Prvaka Europe. Recimo, u tom finalu me dojmio jedan detalj u vođenju momčadi koji evo već treći dan prepričavam u svom okruženju. Igramo od 70′ sa igračem manje a nakon toga se igraju i produžeci a trener pravi samo jednu taktičku izmjenu kad umjesto Livaje koji je igrao u špici (ruku na srce, ne baš bajno) uvodi Alborna da neutralizira očekivane atake strašnog Ajaxa (koji je izbacio Barcelonu, a u polufinalu unakazio Liverpool sa 6-0) zgusnuvši malo sredinu. To uopće nije značilo zatvaranje utakmice jer smo mi nastavili igrati svoju igru i hrabro ih čak napadali i imali šanse za pobjediti. Nismo igrali bunker i čekali penale, naprotiv. Višak se uopće nije primjetio na terenu. Veoma pohvalno za hrabrost i taktiku ali ima nešto što me i povrh toga uvjerilo da on nije običan trener.

U svih 120 minuta igre to je bila jedina izmjena!? Čovjek je pametno shvatio da igramo taktički dobro i odgovorno te da bi bilo oportuno bilo što mjenjati. Pod jedan: poremetili bi ritam igre, pod dva: sve rezerve na klupi, osim spomenutog Alborna, nisu igrači koji su proveli puno minuta na terenu i nisu garant da bi mogli kvalitetno zamjeniti one u igri. E sad ono najvažnije, što bi svi upali u zamku: treba odmoriti igrače jer se igraju i produžeci. Pa što, rekao bih ja, potaknut inteligencijom Stramaccionija. Možeš zamjeniti dvojicu, a što sa ostalih sedam? Inače ne volim trenere koji po šablonu mjenjaju da bi iskoristili samo to pravo što mogu mjenjati, izmjene radi izmjene. Samo zadovolji formu a rezon ostavi po strani. Čak nije radio niti one taktičke izmjene na kraju da ukrade vrijeme: nije sa igračem manje čekao penale već je probao pobjediti!

Mislim da Andrea Stramaccioni može odgovoriti izazovu i stvoriti novi Inter. Prst gore za Morattijevu odluku, samo sam malo skeptičan u nakani da to bude dugoročna odluka. Bojim se da to ne bude samo prijelazno rješenje u kombinacijama za neko veliko svjetsko trenersko ime. Bio bih jako razočaran takvom odlukom na ljeto.

Interu treba kompletna rekonstrukcija igračkog kadra. Da se iščitati iz nastupa rukovodećih ljudi ali i konkretnih kupovina da se ide na stvaranje mlade momčadi. Apsolutno podržavam takav kurs jer dugoročno daje rezultate, samo treba biti strpljiv. Sem toga donosi i financijsku kosolidaciju. Ne mislim samo zbog UEFA i novih propisa, već je evidentno da i naš klub više nije bure bez dna i da ne možemo suludo trošiti kao nekad. Uostalom, recesija drma i Italiju kao državu. Po mom skromnom mišljenju, idealni vođa za mladu momčad je mladi trener koji će raditi na duge staze i stvarati momčad koja godinama može biti čimbenik, kako u Italiji, tako i Europi. Svakako sam za to da to po mogućnosti bude Talijan, a osim Mazzarija koji se afirmirao ne vidim nekog.

Opet moram dati jedan primjer sa ovih prostora. Vjerojatno ćemo se svi složiti da je pokojni Tomislav Ivić najveći i najtrofejniji hrvatski trener, koji je osvajao trofeje u mnogim uglednim europskim klubovima. O Hajduku da niti ne spominjem. Većina mladih ne znaju kako je počeo njegov put. Ivić je bio trener juniora Hajduka i onda je prekomandiran za trenera prve momčadi povukavši sa sobom gotovo cijelu generaciju mladića (Peruzović, Šurjak, Mužinić, Žungul…). Uz par već afirmiranih a mladih u klubu (Jerković, Buljan, Džoni…) i kupivši par afirmiranih sa strane (Mešković, Oblak…). Namjerno nisam davio sa svim imenima zlatne generacije. Želim vjerovati da Stramaccioni to može napraviti i sa Interom jer ima odličnu generaciju juniora (već skreću pažnju na sebe Bessa, Longo, Crisetig, Kysela…), ima mladih u prvoj postavi (Coutinho, Juan, Poli, Ranocchia, Alvarez, Guarin…), uz još 2-3 igrača sa strane koje treba dovesti na ljeto (o tome treba trener odlučiti) i uz strpljenje i ne postavljanje viskokih ciljeva već prve sezone Inter može biti godinama moćna momčad.

Hoću da vjerujem da će Andrea Stramaccioni biti predvodnik novog velikog Intera. Nadam se da Massimo Moratti to isto želi i da ima saznanja i viziju sa trenerom kojeg je sinoć postavio a ne da ga iskoristi samo u dnevnu svrhu. Pustiti ga da radi i dati mu odriješene ruke, ili bar aktivnu ulogu u politici transfera, kako bi mogao popunjavati onim igračima koji se uklapaju u njegovu filozofiju igre.

Sretno Strama!
6 thoughts on “Gradimo li, napokon, novi Inter?

 1. Dexter

  Bilo bi predivno da se sve razvije onako kako si gore opisao, ali mene kopka ovo pri dnu: “…da ga iskoristi samo u dnevnu svrhu.” Napose što ja ostajem pri onoj da se trener ne rađa, nego postaje. Daj Bože da imam krivo.

 2. fanatico

  Istina je da se postaje, ali kao i u svakom području, moraš imati nekakvog talenta i predispozicije. Kao što sam rekao, želim vjerovati da je Strama onaj rjetki dragulj koji je prepoznat na vrijeme, a s druge strane nekako me Moratti baca u sumnju. Ako misli samo do ljeta onda mi je žao da potroši čovjeka, mogao je taj perio odraditi bilo tko, svejedno je sve propalo.

 3. J.Zanetti4

  ovom prilikom se zelim zahvaliti Conteu i Juventusu koji su kumovali dolasku Stramaccionija..

  ukoliko bude pokazao odredjenu stabilnost i znanje koje je potrebno za Seriju A, definitivno treba nastaviti projekat sa njim kao mladim trenerom..

 4. nraguz

  Meni je najdraže što je Moratti apsolutno sam odlučio ovo napraviti… što znači da će Strama imati punu podršku, a kada i igrači znaju da je tako respekt će biti kako treba. Da ne govorim o budućim investicijama.
  Dakle, sviđa mi se što je Moratti uz Stramu, kako je trener rekao više nego 100%.

  Složio bih se da bi bilo glupo uzeti mu posao ako ne misli s njim ozbiljno, jer ako ne uspije sigurno opet neće mijenjati trenera Primavere. A ako se pokaže katastrofa onda nije ni bitno, svjestan je sigurno Strama bio tog rizika.

Odgovori