full screen background image
Search
Wednesday 19 January 2022
  • :
  • :

Ranieri: Padobran se ne mora otvoriti

Uoči utakmice 23. kola Serie A između Intera i Novare novinarima se po tradiciji obratio trener Claudio Ranieri…

Kakav je bio tjedan?

Bio je poseban tjedan, jer nismo igrali u Rimu, a imali smo i cijeli tjedan za pripremu. Radili smo dobro i sada se to mora odraziti na teren.

Odavno nije bio cijeli tjedan za treninge. Kako su Snedijer i Forlan?

Oboje su dobro, Forlan nije na 100%, ali uzet ću ga u obzir. Wesley je dobro, radio je s nama cijelo vrijeme osim prvog dana. Malo smo se osvrnuli na sve i shvatili da smo nakon praznika uhvatili jednak ritam kao ostali.

Osjećate li se pod upitnikom za lipanj? Priča se o reorganizaciji.

Kada sam išao na tečaj trenera u Coverciano rečeno mi je: ne zaboravite da se bavite poslom u kojem vam se padobran može otvoriti, ali ne mora. Meni se događalo da nekad nisam ni imao padobran, stoga… Moramo ostati na zemlji, jer prije dva tjedna ste pričali o zvjezdanom Interu. Potrebno je biti objektivan. I u Chelseaju su me jednom pitali osjećam li se pod upitnikom, a ja sam im rekao kako dolazim iz zemlje gdje treneri dobivaju otkaze šakom i kapom. Ja razmišljam za dobrobit Intera, osjećam se sjajno u klubu i radim sa standardnom odlučnošću.

Jeli posjeta Morattija bila važna?

Jest, jer je kao navijač izrazio svoje mišljenje. Njegove riječi i posjet su vrlo uvažene. Kladionica za klupu? Ne smeta mi, to je dio posla.

Kako ocjenjujete utakmice s Romom i Palermom?

Romu bih izbrisao, jer kako je rekao predsjednik nismo ni igrali. Protiv Palerma je nedostajala ravnoteža koju moramo vratiti pogotovo u obrani. Braniči moraju igrati u obrani, jer gore ćemo uvijek nešto stvoriti.

Jesu li previše ofanzivni Brazilci krivi?

Ne, ne slažem se. To su isti igrači koji su sve osvojili, ali cijela momčad je pogriješila u bloku, tako da nema individualnih pogrešaka.

U tjednu ste provali 4-2-3-1?

Jesmo i sutra ću odlučiti kako ćemo igrati. No znate da nemam samo jedan sustav u glavi. Pazzini? Moramo dobro pripremiti ovu utakmicu, Bolognu i Ligu prvaka. Vidjet ćemo.

Kakve su posljedice ostavile Gasperinijeve riječi?

Pročitao sam nešto s naslovnica i čini mi se jako razočaran. Žao mi ga je i želim mu puno sreće što prije. Ja dao otkaz u Romi? Ja sam poseban…

Thiago Motta je otišao, tko će biti definitivna zamjena?

On je jedinstven i to smo stalno ponavljali. Nemamo klon, nije više tu, njemu si uvijek mirne duše mogao dati loptu. Nekada je i griješio, ali nema ga više. Tko god bude igrao na njegovom mjestu morat će se prilagođavati.

Pazzini i Forlan nisu na maksimumu, zabrinjava li vas netko od njih?

Ništa ozbiljno, zbog njih ne gubim san.

Koji je vaš idealni sustav?

Blok 4-4-2, bez posebno ofanzivnih igrača, ali samo dva puta u karijeri sam ga koristio. Većinom sam igrao sa kvalitetnim krilima ili u rombu sa polušpicom.

Treneri u Inter dolaze stvarati nogomet ili samo rukovoditi nogometom?

Ono što je Gasperini htio reći sasvim je drugo. On dolazi iz juniora, bio je dobar u Crotoneu i Genoi, ali u momčadi s toliko prvaka učiti svakoga da bude jak na svakoj poziciji nije lako. Ja ovdje moram rukovoditi momčadi, ali i stvarati uz to što moram ispravljati stvari.

Užas bi bilo ponovno gledati onakvu Roma – Inter u budućnosti?

Prošlu smo subotu odradili sjajan trening i nitko nije očekivao nešto onako. Romi je uspjelo i to je to. Moji se dečki bore, smiruju me, prvaci su. Pričali smo i već reagiraju. Onakva se utakmica neće ponoviti. Kada sam došao nisam očekivao šetnju. Samo prije nekoliko dana smo pričali o naslovu. Udinese je na pet bodova i moje se momčadi uvijek bore do kraja.

Samuel je ozljeđen, kakvo je stanje?

Samo ga je dodirnuo, ali Waltera se ne može tako zaustaviti. Možda bude spreman već za Bolognu, poznavajući ga mogu se nadati. Nije želio ni izaći na poluvremenu.

Koliko je važan povratak Stankovića?

Deki je igrač kojeg sam želio cijelu karijeru. Još dok je bio u Laziju i nije igrao. Pokušao sam ga dovesti u Chelsea. Zna koliko ga cijenim i vraća se Stanković kakvog znaju navijači Intera. Imamo još dosta utakmica u kojima Sneijder, Forlan, Stanković i Chivu mogu vratiti kvalitetu. Malo pomalo došlo je njihovo vrijeme i nadam se da ću ih imati motivirane i u pravoj formi.

Što mislite o svađi Milana i Juventusa?

Niti ne čitam te stvari.

Želite li da braniči ostaju u liniji?

Danas se igra totalni nogomet, ali braniči moraju igrati u obrani. Ipak, potrebno je da svi sudjeluju u obje faze, obrani i napadu.

Jeli to namjereno Luciju…

Duhoviti ste (smijeh)…

Kakav je bio Thiago Motta?

Vođa, oslonac za svih. Jak u skoku, ali i u ofanzivi. Teško mi je bilo pustiti ga, jer bio je dio ove sjajne grupe. Ali svaki je dan molio da ga pustimo i bilo bi nepravedno da nismo. Reprezentacija (poznato je da Talijani jako rijetko zovu one koji igraju vani)? Igrajući u inozemstvu ne isključuje ga od igranja za azzurre. Rekao sam mu da ode u lipnju i da igra s nama Ligu prvaka, ali želja za Parizom bila je jača.

Kako vidite ogled s Marseilleom?

Žao mi je, ali ja ne vidim iza Novare. A ovdje u Italiji se odgađaju utakmice, smjenjuju treneri…

Koliko je važan Palombo i kada se vraća Guerin?

Angelo je uvijek jako, ali jako bitan igrač. S Fedyjem ćemo vidjeti, ali čini se da terapija djeluje i mislim da će se za 15 dana priključiti momčadi. Početne su prognoze govorile da bi se tek za mjesec dana trebao pridružiti treninzima.

Za kraj o Novari starog lisca Mondonica?

Drago mi je da je ozdravio (prebolio rak). Biti će lijepo zagrliti Monda.
Odgovori