full screen background image

Arpad Weisz – dan sjećanja

Predsjednik Intera Massimo Moratti, kapetan Javier Zanetti i trener Claudio Ranieri danas će na stadionu “Giuseppe Meazza” otkriti spomen-ploču tragično preminulom treneru Intera Arpadu Weiszu… (preneseno s inter.it)

Prije točno 67 godina otvorila su se vrata Auschwitza. Godinu dana ranije, 31. siječnja 1944. Arpad Weisz, trener Intera s kojim je osvojio prvu Serie A 1929/30, podlegao je hororu kojeg mu je rezervirala sudbina. Umire u Auschwitzu kao sjena čovjeka koji je nekad bio, dok su njegova djeca Clara i Roberto, te supruga Elena već ranije ubijeni od nacističke ruke.

Na dan sjećanja na žrtve Auschwitza Milano i Inter ne zaboravljaju. Ploča na stadionu simbol je želje da se ne ugasi sjećanje.

Život Arpada Wiesza je priča briljantnog Mađara, rođenog u Soltu 16. travnja 1896. Židov, vrlo dobar nogometaš koji sudjeluje na Olimpijskim igrama 1926., te vrhunski trener koji je prvi imao znanstveni pristup tom poslu kakvog poznajemo danas. Puno putuje, puno osvaja. U Italiji osvaja u Milanu (1929/30) i u Bologni (1935/36 i 1936/37). Upravo on otkriva mladog, talentiranog Giuseppea Meazzu koji za prvu momčad debitira u Kupu Viola u Comu. Posljednja stanica njegove karijere je Dordrecht u Nizozemskoj, ali već tada se radi o bježanju od nacizma. Od tamo, samo je jedan put, onaj prema Auschwitzu.

Bježati od užasnih sjećanja je ljudski, stoga vrijeme želimo zaustaviti u 34. kolu Serie A 1929/30. Igralo se protiv Modene i s 50 bodova Ambrosiana osvaja prvenstvo, s dva boda prednosti nad Genovom 1893. Imena obju momčadi prisilno su promjenjena zbog fašističkog režima (Ambrosiana/Inter, Genova 1893/Genoa). Danas se sjećamo…

Posvećeno Arpadu, Eleni, Clari i Robertu Weiszu.

FC Internazionale

arpad-weisz
2 thoughts on “Arpad Weisz – dan sjećanja

Odgovori