full screen background image

Misli jednog navijača o stanju u nogometu

Moram priznat da nikada ranije nisam odustao od napetog praćenja utakmica talijanske lige, da ne kažem i ostalih liga petice, a sve iz razloga što su “petrodolari” današnji nogomet učinili nezanimljivim, predvidljivim i krajne izvjesnim.

Prvo moram početi od talijanske lige i ne primjetiti da je već danas razvidno koje dvije momčadi bi mogle doći do scudetta, neovisno što u ovom trenutku vlada gužva na vrhu, ali dugotrajnost prvenstva će iskristalizirati taj dvojac. Namjerno ne želim napisati o kojim momčadima se radi, ali mislim da je to i više nego očito. Također, zamjetno je da u Italiji još nije započeo ulazak bogatih investitora (osim Rome, al to nije rang kakav je poznat u Engleskoj), a ono što je očito jest siromašenje talijanskih klubova koji postaju zaista ne preteški suparnik jakim momčadima. Zanemarimo neke pobjede talijanskih klubova u posljednje vrijeme u Ligi prvaka, jer te pobjede s vremenom više predstavljaju iznimku nego pravilo. Činjenica je i da je danas SERIE A tek četvrta po gledanosti i minimalno treća po jačini, a što i uzrokuje slabljenje lige i predstava na terenima.

Engleska liga je već i prije Božića izbacila u prvi plan dva kluba koji se bore za naslov i koji i takvu ligu čine negledljivom i nezanimljivom, a da ne govorim i “nakantavanje” španjoskih momčadi u nemilosrdnoj borbi sa Realom i Barcelonom. Francuska liga sve više postaje direktna veza Europe i Afrike i poligon prema ostalim ligama Europe, dok Njemačka liga živi svoj romantični san sa zaista nikakvim uspjehom u Europi. Unatoč tome Njemačka liga odlikuje se fantastično popunjenim i modernim stadionima, dobrim predstavama, ali ono što joj svakako daje prednost pred ostalim ligama jest činjenica da skoro svake godine bude drugi prvak.

Dakle, europski nogomet nikada nije bio tako nezanimljiv i predvidljiv, a koja činjenica će bez obzira na današnju neizvjesnost u prolaz Manchester City-a, Uniteda ili Chelsea, najviše doći do izražaja u parovima četvrtfinala, za koje sam siguran da neće biti iznenađenja.

E sad gdje je u tome naš Inter??? Moram priznati da ni na nebu ni na zemlji, a što posebno smeta u vidu izostanka napredovanja kluba prema povratku na ne tako davne, ali ipak stare staze slave. Sva događanja u zadnje vrijeme, a posebno najave o tome tko bi mogao doći, a tko otići (u zadnje vrijeme eto navode Perišića i danas Juana, za kojeg iskreno nikada nisam ni čuo i koji svakako ne bi puno pridonio razvoju kluba, jer u zadnjih 20 godina koliko pratim Inter niti jedan mladi igrač u Interu nije stekao ime niti je Inter uopće izbacio kojeg mladog igrača), pa sada i promjena unutar struktura kluba sa nabacivanjem imena bivših igrača, pa pogrešni odabiri trenera, a zatim i njihove brze smjene, ne obećavaju mnogo i ne garantiraju ništa, osim same muke i borbe u svakoj utakmici.

Činjenica jest da ne možemo mnogo očekivati ni od ove sezone, a pokazatelj svega toga je nekoliko zaista teških pobjeda u zadnje vrijeme i to od relativno lakih i bezopasnih protivnika. Činjenica jest da već sada nemamo ni obranu (najviše primljenih golova za sada u SERIE A), da svakako nemamo ni vezni red, da mnogi igrači žele otići (o svemu tome je već i bilo pisano nekoliko puta i sve to nije nikakva tajna), a da u napadu funkcionira samo Pazzini.

Moram priznat da nakon takvog stanja u europskim ligama, čovjek zaista ne zna na koji način bi se ravnoteža među klubovima i ligama mogla ponovno uspostaviti, jer se bojim da petrodolari nisu donijeli ništa, a da svakako mogu izazvati brojne tektonske poremećaje u europskom nogometu. Već i danas najave štajka u Španjolskoj i Italiji mogu biti nekakvi pokazatelji da se pretjeralo za financiranjem nogometa i igrača, a da s druge strane rastu cijene karata i godišnjih pretplata koje iznose transfera ni u snu ne mogu pokriti.

Ako su jedan Manchester ili Real Madrid nakon završene sezone u minusu cca 500 mil. dolara, tada svaka logika realnog razmišljanja o nogometu gubi pravi smisao.

Eto malo mojih promišljanja o današnjem stanju nogometa koji nam je svima u srcu, ali što je previše, previše je…

Djorkaeff
One thought on “Misli jednog navijača o stanju u nogometu

Odgovori