full screen background image

Navijači

Najvjerniji i najžešći navijači, tj. oni koji su organizirani u navijačke skupine, nalaze se na sjevernoj tribini – drugi prsten. To je anello verde secondo, po službenom nazivu sektora. Skupno se identificiraju kao CURVA NORD, a najpoznatije i najveće skupine su: viking, ultras, boys s.a.n, boys roma, irriducibili, milano nerazzura,bauscia…

CURVA NORD 1969 INTER MILANO

BOYS S.A.N.

Jedna od najjačih skupina svakako je BOYS S.A.N. (squadre d’azione neroazzurre) koja već postoji 35. godinu zaredom, njezin prvi transparent mogao se uočiti 1970. godine u Rimu na utakmici protiv Lazia. Ime su uzeli po nestašnom dječaku “BOY” iz nekog crtanog filma. Kasnije, tijekom 70-tih, BOYS S.A.N. predstavlja pionire ultra’ navijačkog pokreta, koji organizirano prati svoju momčad i izvan Milana, od kojih u svojoj knjizi o povijesti grupe ističu Napoli, Bari i Rim. U to vrijeme počeli su s koreografijama najčešće uz pomoć papira i velikih barjaka. Usporedno s tim dijelom priče, počinju i prve tenzije s drugim ultra’ skupinama iz Italije, naročito s Dorianima (Sampdoria), utrasima iz Torina, Bergama a svakako najviše s Milanistima. S ovim posljednjima česti su sukobi na samome stadionu, dok nisu Interisti poslani na sjever, a Milanisti na jug stadiona, što je okončano 1979. godine po dovršetku obnove San Sira.
Osamdesete su godine u kojoj su BOYS S.A.N doživjele vrhunac, iako su zbog međusobnih nesuglasica potjerali dio njih koji su se prozvali “Potere Nerazzurro”, dok je skupina “Forever Ultras” koja je nastala još 1975. godine već bila odvojena. BOYS SAN tih godina potenciraju nasilje pa je bitno spomenuti izgrede na utakmici protiv Rome 1981. godine i 1982. u Genovi. Naravno najveći neredi bili su s “rođacima” Milanistima, ali je 1983. godine međusobno dogovoreno da se smanji nasilje koje je već preraslo u svakodnevni život. Navodno je taj pakt još na snazi. Koreografije su se razvile u velike bakljade i uporabe dimnih kutija, napravljena je prva zastava koja je pokrivala čitav sjever. Tada nastaju i prva prijateljstva s Brigatama iz Verone koji je trajao do 2001, Firentincima do 1987 i s Sampdorianima koji je potrajao 1992 godine. Taj period je okonočan izradom velike cerade koja i danas visi na sredini sjevera.
U devedesetima kad je Inter uzeo prvi kup UEFA i kada je Sampdoria izgubila prvenstvo u Milanu, raspalo se bratstvo s ultrasima iz Genoe 1992. godine, a nasilje je još uvijek nazočno no u nešto manjem intezitetu nego 80′. Ono se smanjuje uvođenjem “difida” odnosno zabranama dolaska na stadione za nasilnike, posebice pooštrenim 1995. kao posljedica ubojstva navijača. Tih godina za razliku od ranijih kada je Boyse vodilo nasilje, grupa se okrenula prema kooreografijama i dekoru na sjeveru. Iako će za sebe reći da su radili famozne kooreografije, priznaju da su mogli uvijek i bolje, budući se u tom istom vremenu u Italiji pojavljuju i druge suparničke grupe. To utječe na bolju suradnju s ostalim grupama na tribini.
Za današnje godine, reći će kako ih klub neprestano razočarava ali da će i dalje bodriti svoj dres te kako to namjeravaju i ostati.

ULTRAS

ULTRAS je druga po starosti skupina sa sjevera, nastala 1975. godine, a do 1995. djelovali su pod nazivom “Forever Ultras” uz bok Boysima (od 1979. jedan kraj drugoga izlažu udarne transparente). Ova grupa napominje kako su njezini članovi bili pod utjecajem desnice u Milanu. Danas ovu grupu čine uglavnom mlađi pripadnici, dok su stariji još uvijek predvodnici iste. Ponosni su što imaju odlične odnose s ostatkom tribine, što je zaista rijetkost na talijanskoj sceni. Prijateljstvo održavaju s IRRUDICIBILI Lazio, s kojima često znaju odigrati nogometne utakmice. Od neprijatelja najviše poštuju bergamose, dok preziru navijače Barija zbog toga što navodno znaju samo krasti tuđe transparente i Cagliaritane koji napadaju palicama 15 na 3. Namjera im je doživjeti 35. godinu, a smatraju da samo ujedinjeni Ultrasi mogu preživjeti moderan nogomet i ono što im isti donosi.

IRRIDUCIBILI

Nastaju 1985. godine dok godinu dana kasnije dio njih, “SKINS”, napuštaju tribinu zbog svađe s ostalim grupama i represijom od strane posebne policije (DIGOS ). 1992. godine nakon odvajanja grupe “SNAKES”, Irriducibili konačno postaju temeljna grupa sjevera koja zauzima svoje mjesto, kojima se 1997. pridružuje grupa “ZONA NERA” koju čine 20-ak militantnih navijača te pritom njihov simbol postaje “Muttley”; popularni pas iz crtanih filmova (poručnik Draguljce). Naglašavaju kako su njihova politička gledišta desno orijentirana, kako im je pivo najdraže piće, slušaju OI muziku. Od protivnika najviše ne podnose Milan, Juve i Fiorentinu, Romu, Napoli, Bresciu i Bolognu. U bliskim su odnosima s Lazialima odnosno s njihovim grupom istog naziva.

Izdvojeno:

SKINS INTER

Pitate se kako su uspjeli postati legendarni u samo 3 godine i zašto?
Pa jednostavno, bila je to ekipa totalnih luđaka koji su ludovali i činili nerede gdje god bili i nisu se bojali nikoga. S njima nije bilo zajebancije, uvijek u centru incidenata. Kako je 80-ih u Milanu skinhead scena bila jako razvijena, nakon godina divljanja po gradu (premlaćivanja crnaca, marokanaca, kineza, komunista) odlučili su prenijeti adrenalin na stadion. Osim tučnjava, bili su zaluđeni ideologijom naci-fanatizma, vezivala ih je ljubav prema Interu, oduvijek klubu desnice.
6. svibnja 1987. (Inter – Cremonese, Coppa Italia) prvi put su objesili transparent iako su već neko vrijeme bili prisutni kao organizirana grupa na curvi nord. Uz natpis SKINS na transparentu su nacrtani ”fascio”- sjekira sa dvije oštrice, simbol fašizma te svastika. Vođa grupe je Paolo Coliva ”armiere”, a njemu uz bok su: Duilio Canu, Massimiliano Bergomi, Luca Ceccarelli te ”metallica”. Svi navedeni su imali debele dosjee za napade, nasilje i razne nerede na stadionu i van njega, svi su izdržavali zatvorske kazne. Coliva je u zatvoru umro od predoziranja, optužen za pokušaj ubojstva mladog komunista. Mnogi ultrasi ih nikad nisu priznali kao ultrase nego više kao kriminalce i narkomane. Zanimljivo je da većina skinsa nisu bili socijalni slučajevi, uglavnon sinovi bogate milanske više klase koji su iz bijesa i dosade postali nasilnici i narkomani.

Najvažniji događaji:

1987. skinsi u centru nereda na Piazzi Cavour u Comu. Nakon sukoba sa domaćima (Fossa Lariana u to vrijeme) demoliraju centar grada. Šteta je ogromna, prvi put su na svim naslovnicama.
1988. neposredno nakon utakmice Ascoli – Inter prolaze ispod curve domaćih. Tuča je neizbježna, veliki su neredi, a jako malo policije.
Ascolani su izvukli deblji kraj, skinsi su krivi za smrt Nazarena Filippinija, jednog od osnivača SBN74. Inače, Ascolani su tada bili mala i kompaktna ekipa pa su doma bili super jebeni. Tu su loše prolazili i romanisti, fiorentini, doriani…
1988. policija prisiljava skinse da uklone svastiku koju mjenjaju za simbol buldoga koji u jednoj ruci ima bokser, a u drugoj pivu.
1990. na utakmici Inter – Napoli skinsi se ističu transparentom:
“Hitler, con gli ebrei anche i napoletani!” (Hitleru, sa židovima i napolitanci!)
Godinama prije ove utakmice događali su se krvavi uvodi za ovaj dan,
transparent skinsa: ”droga e terroni piaghe d’italia” (droga i južnjaci pošasti italije) te ”il tricolore non cancella l’odore” (trobojnica ne briše smrad) te tuče s napolitancima 87. i 89. Također 89. u disku u Riminiju napolitanci su nožem ubili Interova skinsa pa je i to pridonijelo tenzijama. Taj 05.02.1990. dan je jedne od najlegendarnijih talijanskih tuča uopće, okrutnost sudara interovih skinsa i fedayn napoli snimile su sve talijanske televizije. Obe grupe su se odlično pokazale, neki govore bolje su prošli interisti, neki govore napolitanci, a u stvari to je najmanje važno. Činjenica je da se taj sukob i dalje prepričava među talijanskim ultrasima. Po tada tek dovedenome zakonu 55 skinsa (i neki boysi) se kažnjavaju ”diffidama”, zabranama gledanja utakmica na stadionima.
To je početak kraja ove grupe. Uza sve zabrane i uhićenja te masovni pritisak policije zadnji put se pojavljuju 21.10.1990. na utakmici Inter – Pisa.
Gašenju grupe je najviše pridonijelo neslaganje sa boysima koji su imali potporu ostatka curve. Ex-skins, ili ono preostalo od njih, osniva 91. kratkotrajnu grupu “Shining”, a 97. grupu “Zona Nera” koja se ujedinjuje sa grupom “Irriducibili”, i danas ”najcrnijom” od svih. Poznati su još po sukobima sa genoanima u Genovi te romanistima i u Rimu i u Milanu međutim o tome bi se dala napisati cijela knjiga. Danas ih je većina umrla od droge ili po zatvorima, a oni pokoji preostali su većinom daleko od stadiona.

***

“Pazza Inter” je službena himna Intera i pušta se na stadionu prije svake utakmice a riječi idu na semaforu tako da svi mogu pjevati.

[pro-player]http://www.youtube.com/watch?v=8z74zP3W-fI[/pro-player]

PAZZA INTER

(musica: Goffredo Orlandi, Testo: Paolo Barillari, Dino Stewart)

Lo sai per un gol
io darei la vita….la mia vita
Che in fondo lo so
sarà una partita….infinita

E’ un sogno che ho
è un coro che sale….a sognare
Su e giù dalla Nord
novanta minuti …per segnare

Nerazzurri

noi saremo qui
Nerazzurri

pazzi come te
Nerazzurri

Non fateci soffrire
ma va bene… vinceremo insieme!

Amala!

Pazza Inter amala!

E’ una gioia infinita
che dura una vita
Pazza Inter amala!

Vivila!

questa storia vivila

Può durare una vita
o una sola partita
Pazza Inter amala!

E continuerò
nel sole e nel vento… la mia festa
Per sempre vivrò

con questi colori…. nella testa

Nerazzurri

io vi seguirò
Nerazzurri

sempre lì vivrò
Nerazzurri
questa mia speranza
E l’assenza
io non vivo senza!!!

Amala!

Pazza Inter amala!

E’ una gioia infinita
che dura una vita
Pazza Inter amala!

Seguila!

in trasferta o giu’ in città

Può durare una vita
o una sola partita
Pazza Inter amala!!!
Là in mezzo al campo c’è un nuovo campione
È un tiro che parte da questa canzone

Forza non mollare mai!!!
AMALA!!!

Amala

Pazza Inter amala!
È una gioia infinita
che dura una vita
Pazza Inter Amala!!!
Pazza Inter Amala!!
AMALA!!!!

***

LUDI INTER

Znaš, za jedan gol
ja bih život dao….moj život
Na kraju znam, biti će
utakmica….beskrajna

To je moj san
glasovi koji se dižu….i sanjati
Gore i dole po Curvi Nord
devedeset minuta…za jedan gol

Nerazzurri

biti ćemo tu
Nerazzurri

ludi kao ti
Nerazzurri

Nemojte da patimo
ali dobro je… zajedno ćemo pobijediti!

Voli ga!

Voli ludi Inter!

Beskrajno je to veselje
koje traje život cijeli
Ludi Inter, voli ga!

Živi ga!

živi ovu priču

Može trajat’ život cijeli
ili samo tekmu
Ludi Inter, voli ga!

I dalje ću ići
po suncu i po vjetru… moja fešta
Zauvijek ću živjeti

s ovim bojama….u glavi

Nerazzurri

pratit ću vas
Nerazzurri

uvijek će živjeti uz vas
Nerazzurri
to je moja nada
I odsutnost
bez toga ne živim!!!

Voli ga!

Ludi Inter, voli ga!

Beskrajno je to veselje
koje traje život cijeli
Ludi Inter, voli ga!

Prati ga!

u gostima ili dolje u gradu

Može trajat’ život cijeli
ili samo tekmu
Ludi Inter, voli ga!!!
Tamo, ma sredini terena, novi je prvak
Početni je udarac ova pjesma

Nikad’ ne popusti!!!
VOLI GA!!!

Voli ga

Ludi Inter, voli ga!
Beskrajno je to veselje
koje traje život cijeli
Ludi Inter, voli ga!!
Ludi Inter, voli ga!!
VOLI GA!!!!

Druga himna Intera je C’e solo Inter, pa bi bilo dobro znati riječi i ove prekrasne pjesme. Poslušajte pjesmu uz fantastične video isječke iz povijesti Intera.
[pro-player]http://www.youtube.com/watch?v=5ByouDIl7PI[/pro-player]

C’E SOLO L’INTER

Cantare: Graziano Romani

E’ vero, ci sono cose piu’ importanti di calciatori e di cantanti
Ma dimmi cosa c’è di meglio
Di una continua sofferenza per arrivare alla vittoria
Ma poi non rompermi i coglioni
Per me c’è solo l’Inter.
A me che sono innamorato
Non venite a raccontare quello che l’Inter deve fare
Perchè per noi niente è mai normale
N è sconfitta nè vittoria
Che tanto è sempre la stessa storia
Un’ora e mezza senza fiato
Perchè c’è solo l’Inter.
C’è solo l’Inter, per me, solo l’Inter
C’è solo l’Inter, per me…
No, non puoi cambiare la bandiera
Ela maglia nerazzurra dei campioni del passato
Che poi è la stessa di quelli del presente
Io da loro voglio orgoglio per la squadra di Milano
Perchè c’è solo l’Inter.
…E mi torna ancora in mente l’avvocato Prisco
Lui diceva che la serie A è nel nostro dna
Io non rubo il campionato ed in serie B non son mai stato…
C’è solo l’Inter, per me, solo l’Inter
C’è solo l’Inter, per me, per me…
C’è solo l’Inter, c’è solo l’Inter, c’è solo l’Inter, per me…
C’è solo l’Inter per me.

***

POSTOJI SAMO INTER

Istina je, ima i važnijih stvari od nogometaša i pjevača
Ali reci mi, što može biti bolje
od beskonačne patnje da bi se došlo do pobjede
ali poslije me nemoj zaj….ati
Za mene postoji samo Inter.
Meni, zaljubljenom,
nemojte pričati što Inter mora raditi
Jer za nas ništa nikada nije normalno
Ni poraz ni pobjeda
Ionako je uvijek ista priča
Sat i pol bez daha
Zato što postoji samo Inter.
Postoji samo Inter, za mene, samo Inter
Postoji samo Inter, za mene…
Ne, ne možeš promijeniti zastavu
ni crno-plavi dres starih šampijona
Ionako je isti kao i danas
Od njih tražim ponos za ekipu iz Milana
Zato što postoji samo Inter.
…U mislima mi je stalno avvocato Prisco
On je govorio da serie A je u našem DNA
Ja ne kradem prvenstva a u serie B nisam nikada bio…
Postoji samo Inter, za mene, samo Inter
Postoji samo Inter, za mene, za mene…
Postoji samo Inter, Postoji samo Inter, Postoji samo Inter, za mene…
Postoji samo Inter za mene.

21335.jpg 21919.jpg 56934.jpg 63498.jpg 70921.jpg curva1.jpg inter001.jpg inter002.jpg inter003.jpg 1gsizedap1.jpg 1tifofb3.jpg 1tifokz8lj0.jpg 03-04-inter-siena-2.jpg 11l7yv.jpg 20l2qh.jpg 33l1rj.jpg 39l9yt.jpg 40l2dz.jpg 41l7fk1.jpg 48l8gf.jpg 52l4nz.jpg 53l0np.jpg 56l8mq.jpg 59l7ji.jpg 62l5nv.jpg 67l0po.jpg 70l2ow.jpg 71l9ha.jpg 73l2kh.jpg 75l5ds.jpg 76l7wc.jpg 79l5gu.jpg 81l5zp.jpg 85l8zz.jpg 87l1vp.jpg 93l6zt.jpg 95l0cp.jpg 97l2rr.jpg 109l0pz.jpg 115l6oy.jpg 125l9gy1.jpg127l3sv.jpg 132gsizedpt6.jpg 133l4ge.jpg 0607interromagj1.jpg 95232.jpg 20042005chievointer0192ks.jpg 20062007empoliinter018hb8.jpg re203ypzx20070603dr9.jpg 353_gsized.jpg copia_di_hpim0922.jpg la_coreo_nella_festa.jpg milan_inter_04_05_08_3sized.jpg
Odgovori