full screen background image

Javier Zanetti, on je pravi Il Fenomeno

Nažalost u sjeni poraza u Novari ostao je jedan povijesni događaj za Inter. Kapetan Javier Zanetti upisao je 757. nastup za crno-plave čime je postao igrač sa najviše nastupa u povijesti kluba…

Na stranici www.inter.it možete pogledati uistinu lijepo napravljenu posebnu rubriku na ovu temu (link na engleskom: http://www.inter.it/it/speciali/zanetti/?L=en). Mi ćemo prenjeti riječi svih najvažnijih trenera u Kapetanovoj karijeri počevši od posljednjeg, pa sve do prvog.

Leonardo: Veliki Pupi! Kapetan ruši još jedan rekord, a to predstavlja kao sasvim normalnu stvar. Da se radi o nekom drugom pričali bi o senzaciji, ali za njega je to samo slijed jedne karijere stvorene na radu. Kako pričati o Kapetanu a da vas ne obuzmu emocije? Brojevi ne mogu objasniti ono što on znači za Inter i za nogomet uopće. Kada su me pitali za mišljenje bilo mi je teško pronaći riječi. Odmah mi je na pamet pao Fond PUPI koji je osnovao sa suprugom Paulom, jer upravo se tu vidi manje poznata strana Javiera, ali koja ga čini kapetanom. I stoga nije potrebno puno riječi već jednostavno: hvala Pupi!

Mourinho: Zanetti za mene znači radost življenja, veselje posla u nogometu, svako jutro, osmijeh, želja za životom, volja za treningom i veselje svima koji rade s njime. On je to sve, čovjek kojeg imam čast zvati prijateljem zauvijek. Nakon svega toga, i to puno kasnije dolazi nogometaš. A tu sigurno nisam kompetentan da pričam, jer sudjelovao sam samo dvije godine u njegovoj nevjerovatnoj karijeri, u njegovoj prekrasnoj priči. Ja mu samo zahvaljujem na svemu, zahvaljujem što mi je poklonio mali prostor u svojoj povijesti… meni ostaje onaj zagrljaj na sred Bernabeua, zagrljaj koji neće biti posljednji, ali je sigurno bio najljepši u naše dvije godine zajedno. Možda će jednog dana netko srušiti Javierov rekord, ali Zanetti je samo jedan.

Mancini: Imao sam se prilike s njime susresti na terenu i odmah mi je ostavio sjajan dojam. Bez obzira što je bio mladi stranac u Seriji A igrao je s punim intenzitetom i iznimno kvalitetno. Kasnije sam ga trenirao i moram reći da je on igrač kakvog sanja svaki trener, zbog profesionalnosti i kvalitete koju donosi na terenu i to na svim pozicijama osim vratara (možda i to). Iznimno je dobra osoba. Jako mi je drago zbog rekorda, pogotovo jer ga ostvaruje u velikom klubu i to prešavši simbole kluba. Svaka čast Pupi, samo tako nastavi.

Cuper: Javier Zanetti je najveći profesionalac kojeg sam imao. Zbog svoje totalne posvećenosti, iskrenosti, volje za žrtvovanjem, odgovornosti. Profesionalac na usluzi momčadi i to ne samo na terenu. Pravi kapetan koji je uvijek gledao interese grupe i nikada, ali baš nikada nisam svjedočio aktu egoizma. Upravo mu je transparentna skromnost najveća vrlina, zaslužuje sve počasti. Sa udaljenosti koja nas razdvaja, a nije velika, moj skromni doprinos ovim riječima i sjećanjem na NAJBOLJEG.

Simoni: Najdraži Javiere, o tebi je napisano i rečeno sve, pa i više od toga. Stoga je teško naći nešto originalno za reći o tebi. Ja sam te upoznao kada si bio nešto više od dječaka, ali već je tada bilo lako predvidjeti tvoje kvalitete, ne samo kao profesionalca, već i kao čovjeka. Zajedno smo prošli prekrasnu godinu i pol, jer imali smo zaista sjajnu grupu ljudi. Ljudi s pravim vrijednostima kao ti, Diego (Simeone), Beppe (Bergomi) i još neki. Kapetani na i van terena. Bio si mlad, ali je bilo jasno da te inspiriraju prave osobe, bio si mlad, ali imao si osobnost za izvoz i veliku požrtvovnost i želju za učenjem. Kasnije si postajao sve važniji igrač, postao si čovjek, muž, otac, te simbol jednog kluba. I to ne bilo kojeg. Danas slavimo rekordni broj nastupa za Inter i ja ću reći da si pravi Il Fenomeno ti. Jer igrati godinama i utakmicu po utakmicu garantirati takvu kvalitetu mogu samo fenomeni. Primjer si svima u nogometu, a i onima koji ga gledaju izvana. Želim ti također sve najbolje jer se nisi promjenio unatoč slavi, scudettima, kupovima, zaradi, pohvalama. Sve prekrasne stvari, ali koje mogu zaluditi glavu. Ali ne tvoju. Grlim te snažno, samo ti znaš koliko iskreno.

Hodgson: Jako sam počašćen što mogu čestitati Javieru na rekordu kojim prestiže Bergomija i osjećam se privilegiranim što sam radio s obje crno-plave legende. Javier i ja smo stigli iste godine, 1995. i ostao sam zapanjen njegovom profesionalnošću, željom za učenjem i prilagodbom na novi nogomet, totalnom posvećenošću i koncentracijom na ciljeve. Stoga nisam iznenađen što je stigao do ovog rekorda, a dobra stvar za Inter je što još ne pokazuje znakove predaje. Još jednom sve čestitke Javier i sve najbolje za buduće utakmice.
PS: Ne zaboravi da je Stanley Matthews svoju posljednju utakmicu igrao sa 49 godina! Sve najbolje!
6 thoughts on “Javier Zanetti, on je pravi Il Fenomeno

  1. Joxer986

    mogu reci da sam ga imao prilike gledati od njegovog pocetka i uvijek sam ga cijenio, mozda i nikad vise nego kad je odbio veliki Real Madrid, tu me zauvijek zarobio, mozda Inter i nije bio neka konkuretna momcad u drugoj polovici 90-ih i vecina igraca bi napustila takav klub, ali on nikada, njegov gol u finalu kupa Uefe je isto nesto sto mi se urezalo u sjecanje, Hvala na svemu kapetane i jos najmanje 10godina da nam igras, nadam se da ces skinuti i rekord od Stanley Matthews-a =))))))))

  2. EmirZe

    Kad citam ovaj tekst jezim se i cinimi se mogao bi zaplakat na ovim rijecima koje opisuju naseg kapitena kao covjeka i igraca. Nema dalje.
    Sve cestitke i nek si nam ziv i zdrav LEGENDO!!!

Odgovori