full screen background image

Inter, 9.3.1908. – 9.3.2009. – 101 godina strasti i ljubavi

Povodom 101. rođendana našeg kluba sin legendarnog Giacinta Facchettija Gianfelice napisao je kolumnu na inter.it koju prenosimo u cijelosti.

Kraj stote obljetnice našu Beneamatu vraća povijesti. Njenoj povijesti nakon godine feste ovjekovječene u mnogim stranicama koje ćemo čuvati pokraj srca. Te stranice pune su lica koja su u toj povijesti sudjelovala. Kao da otvaramo album pojavljuje se crno-plavi narod koji želi proslaviti svoju urođenu vjernost tim bojama – bojama koje još uvijek bude snove i strasti. Miješajući slike i sjećanja vidim svih njih na centru igrališta, u slavlju, mogu preći svaku prepreku – socijalnu, kulturološku ili materijalnu. Tu je Mario, koji već puno godina dolazi na stadion biciklom iz Rhoa, tu je i Alberto, dječak koji gleda visoko s neba, tu je i marš vječnih prvaka. I to je povijest Football Cluba Internazionale Milano.
Samo jedna lopta na centru igrališta. Jedna lopta za svih: navijače, predsjednike, klub, trenere i igrače. Do danas smo možda igrali smo jednu utakmicu, dok nam je život dijelio udarce ili nas pak mazio; kako bismo nastavili pisati lijepu povijest moramo igrati momčadski, trebamo poštovati one koji su bili prije nas, moramo imati hrabrost preći preko svega dobrog ostvarenog do sada. Iskustvo od 100 godina dolazi upravo iz nevinosti svakog novog dana.
Želja koju ti iskazujem dragi Interu je da huk s “Giuseppe Meazze” i tvog puka bude uvijek na terenu uz kapetana i njegove prijatelje, da ova ljubav bude vječna. Od Manchestera…
Zauvijek.

Preveo i uredio:
nraguz

Slika: Gianfelice Facchetti u društvu sa Massimom Morattijem
Odgovori