full screen background image

Da li pobjednik ima razloga za smijeh?

Gasperini je dobio šansu karijere, ali je njegova pozicija slična čovjeku koji na ljetovanju iz snova otkrije da je morski pas zauzeo njegovu ležaljku. Povjerenje je dobio uz “ako” i “ali”, a prvi radni dan novog “mistera” bit će i početak odbrojavanja. Dobra vijest je da neće dugo morati čekati na procijenu svojih šansi, dovoljan je prijelazni rok.
Na kraju ovog „mambo italiano” sretni dobitnik je Gasperini?

U stvari, nisam baš siguran u ovaj pridjev, recimo, sa mog stanovišta, pravi razlog za radost ima Siniša Mihajlović (ako izuzmemo činjenicu da je ostao bez skupocijenih cvikera).

Sad, bez šale, pre nego što pređete na podsmjeh vezan za Gaspersona, kako ga zovu novinari koji su mu naklonjeni, on nije loš trener. Na kraju krajeva, prekalio se u najboljoj školi nogometa devedesetih u Italiji, ima rezultat u Crotoneu i Genoi.

Još važnije, dugo je trajao na klupi, što je u Italiji zaista podatak koji među prvima upisujete u CV.

Međutim, da li je Gasp pravi čovjek u pogrešnom trenutku?

Ukoliko čitate moje tekstove, vjerojatno ste primjetili da zastupam stav kako je “Posebni” igrače Intera učinio takvima, i da je njegovim odlaskom iz Pinetine tim sveden na pravu mjeru, odličan, ali ne i galaktički dobar.

Osnovni problem (capitano Deki je to javno izgovorio) bio je Benitez, opsesija Mourinhom, odnosno istjerivanjem njegovog duha iz svlačionica, ali ne i glava igrača, rezultirala je jesenjim slomom.

Sve poslije toga, avantura sa Leonardom, bila je naknadna pamet bez mnogo nade u veliki preokret.

Čini se i da Moratti ima svoj udio u tome, nije primetio, u zadivljenosti povijesnom tripletom (zbilja, to je bila čudesna godina), da je pojedinim igračima istekao rok trajanja.

Prosto, i najskuplju robu nagrize vrijeme.

Danas Inter ima Lucija, Chivua, Maicona, Milita, da ne nabrajam, koji su osvojili sve, ali glad više nije pokretač.

Sam gazda se također nasitio, njegova vladavina je na kraju u velikoj katarzi pomračila uspjehe i samog uzora, oca Angela Morattija.

Sad, više se nema što osvajati, ostanak na krovu svijeta je nemoguć, Italija više nije mjera po kojoj se Inter nakon “trisa” ravna. Bit će da nedostaje motiv da se raspe blago.

Što je Gasperini?

Hir Maksovog sina Angelamarija?

Pokušaj da se ciklus otpočne ponovno?

Predah?

Legenda kluba Spilo Altobelli rekao je stvar koja je dovoljno ilustrativna.

“Gasp ima godinu da nam pokaže da zaslužuje klupu”.

Znači, povjerenje na uvjet, što nije najbolji početak za bilo koga, ali jasno da ni duži ugovor Gasperiniju ne bi garantirao ništa.

Ako pratite nogomet, znate i njegovu filozofiju, 3 – 4 – 3 ili modifikovanih 3 – 5 – 2, nemilosrdno ponavljanje po bokovima i ofenziva.

Na prvi pogled, tako neće nikad osvojiti titulu, na “scudetto” se pretplate dobre obrane, u Italiji to je poput prirodnog zakona.

Međutim, da sačekamo prijelazni rok, ako stignu Palacio, Banega i igrači sličnog tipa, jasno je da je Moratti uzeo godišnji, ili riješio da žrtvuje sezonu dok ovom istrošenom timu padne zastavica.

U suprotnom sa tri ili četiri ozbiljna pojačanja Gasp će imati šansu jednu sezonu pretvoriti u nešto trajnije.

Pitanje svih pitanja, drugim riječima, u Interu nije trener, već spremnost Morattija da potroši novac. Zato ćemo brzo saznati Gasperinijevu sudbinu.

Izvor: Sportske.net (Boris Jovanović)
Odgovori