full screen background image

I svjetski prvak zna ošamariti

I svjetski prvak zna ošamariti

Došao je još jedan trener, 16. u eri Moratti, što je u prosjeku promjena svake sezone od kada je Inter kupio naš sadašnji predsjednik. Gian Piero Gasperini zamijenio je odbjeglog Leonarda. Žašto je točno Brazilac otišao teško da ćemo ikada znati, ali sigurno je da situacija u Interu, kao ni u talijanskom nogometu nije bajna. Zakoni spriječavaju razvoj novih stadiona, novca je sve manje, a pritisak medija je vjerovatno najveći na svijetu. Tko god ode iz Serie A, kako igrači, tako i treneri nikada se više ne vraćaju (Ibrahimović je izuzetak).

Čini se da je u nogometu ostalo samo pet klubova – Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Chelsea i Manchester City. Svi ostali, ukoliko žele igrača kojeg istodobno želi jedan od pet spomenutih klubova nemaju šanse. Danas divovi kao Bayern, Inter, Milan, Juventus, Liverpool ili Ajax postaju predmetom podsmijeha kada dovode “pojačanja”.

Iako će naš predsjednik negirati da je itko odbio Inter u medijima se to pročitalo više puta posljednjih tjedana. Mediji sigurno pretjeruju, ali da se Inter i drugi talijanski klubovi mogu nositi sa velikom petorkom, ne mogu.

Odlaskom Gabrielea Orialija sa mjesta direktora uzdrmana je stabilnost našeg kluba. Sve više čitamo oprečne izjave Marca Brance i Massima Morattija. I kod dovođenja trenera isti dan su izjavljivali sasvim suprotne stvari: “Capella nismo uopće kontaktirali”, govorio je Branca, a Moratti je rekao: “Capella smo zvali, ali FA ga ne pušta ni pod koju cijenu”. U takvoj atmosferi siguno je teško ostati koncentriran na viziju budućnosti. Priča se da je Gasperini Brancin izbor, isto kao što je bio Benitez, iako je ovaj put sportski direktor imao punu potporu Angelomarija Morattija, predsjednikova sina. Ipak, znamo čija je zadnja i kako se patron odnosio od početka prema Benitezu. To što Gasperini nije bio prvi, ni drugi, pa možda ni treći izbor ne uljeva previše povjerenja nama navijačima. Tu ne osporavam trenerove kvalitete, jer kažu da je jedan od najboljih (sam Mourinho je rekao da je on daleko najbolji trener u Italiji), ali ne bude li zdravog odnosa s vrhom neće biti ni rezultata. Navijačima smeta i to što je Gasperini veliki navijač Juventusa, izdanak tog kluba i sa sobom u Inter dovodi puno crno-bijele svite. U Milanu su njegov angažman doživjeli kao šamar. Mnogi prijete ne dolaskom na stadion, a što će od toga biti vidjet ćemo kada se završi kampanja pretplate. Isto je bilo s Trapattonijem, pa je par godina kasnije postao obožavan.

A što tek reći o igračima? Skoro svi osim Zanettija izjavili su da im je budućnost neizvjesna. Nema se novca, pohlepa (službeno će se reći profesionalizam) je prevelika, a ponude petorke ne izostaju. Zar je do toga došlo? Moratti se sprema za financijski fair play. Iako sam u početku gutao tu priču sada mi je dosta. Prema razvoju situacije Inter će u slučaju da dođe do FFP-a biti jedini spremni klub.? Nemoguće, dosta je zavaravanja. Treba malo odriješiti kesu i dovesti kvalitetna pojačanja. Ne predstavljati neke mediokritete poput Palacija ili Castaignosa kao svjetske klase uz savjetovanje sa predsjednikom Genoe. Danas Enrico Preziosi govori što je dobro za Inter – “Gasperini je pravi izbor, ja sam ga preporučio” (a sam mu je dao otkaz). Alo, pa tko je on, tko je Genoa (uz dužno poštovanje klubu koji mi je inače jako drag)! Kako bi sve ponovno sjelo na svoje mjesto moja je najveća želja prvo povratak Orialija, a tek onda shopping. Pravi! Onakav kao u doba kada je Branca pored sebe imao Lelea. To ne znači trošenje bez rezona, već dobra procjena u dogovoru s trenerom i vješto pregovaranje. To je Gabriele Oriali.
3 thoughts on “I svjetski prvak zna ošamariti

  1. Cro_Recoba

    Financijski fair play??? Hahahah, nek se oni toga drze, eto platini je isto bio fair play kad je prima placu u juventusa… majko cim se oni bave…. od 10 top klubaova njih 7 je duzno do grla, eto pa ce ih izbacit u 2. ligu… prica za dijecu… O.o

Odgovori