full screen background image

Đakovački fedelista – virtuoz uličnog nogometa

Na Europskom prvenstvu u uličnom nogometu nedavno održanom u Amsterdamu, Đakovčanin Rafael Spajić osvojio je brončanu medalju u izuzetno jakoj konkurenciji. Ovaj 22-godišnji student Pravnog fakulteta u Osijeku s loptom doslovno pleše, a tehnicirati može, kako sam tvrdi, u nedogled. Svoje impresije s Europskog prvenstva podijelio je s čitateljima Sportneta…

O kakvom je natjecanju uistinu riječ i koja su pravila?

“Krovna organizacija koja je organizirala ovo natjecanje zove se Panna Knock Out. Panna na surinamskom znači tunel, u ovom smislu to znači “loptu progurati kroz noge”, a to je u biti i konačni cilj. Inače, turniri se organiziraju širom svijeta, a ovo je bilo Europsko prvenstvo na kojem su sudjelovali isključivo kvalificirani igrači. Ja sam nastup na Europskom prvenstvu izborio na turniru u Londonu gdje sam dogurao do četvrtfinala.”

“Pravila su vrlo jednostavna – igra se ‘jedan na jedan’ u trajanju od tri minute, a pobjednik je onaj koji postigne više pogodaka ili protivniku progura loptu kroz noge, to je automatski eliminacija protivnika.”

“Sama igra je u Nizozemskoj popularna već dugi niz godina, a pravu ekspanziju širom svijeta doživjela je pojavom kompjutorske igrice Fifa Street koju su radili upravo najpoznatiji nizozemski ulični igrači.”

Jedan si od malobrojnih Hrvata koji se bave Street soccerom, ali i freestyleom. Koliko vas uopće ima?

“Freestylera ima dvadesetak, a onih koji se čisto baziraju na Street soccer, još su dvojica ili trojica. Upravo iz tog razloga nisam znao koliko uistinu vrijedim, tj. koji su mi dometi.”

Za razliku od nas, u svijetu su vrlo popularni i freestyle i ulični nogomet, natjecanja su na vrlo visokim nivoima.

“Upravo tako. Red Bull je organizator vrlo jakih freestyle turnira širom svijeta, a što se tiče uličnog nogometa, tu su najorganiziraniji Nizozemci. U Nizozemskoj sam vidio veliki broj ograđenih Street soccer terena koji su tamo na svakom koraku, jednostavno, ulični nogomet je njihova svakodnevica.”

S kakvim očekivanjima si otputovao u Amsterdam?

“Europsko prvenstvo održano je krajem svibnja i kada sam odlazio, iskreno, nisam znao što me tamo čeka. U bubnju je bilo 64 natjecatelja i igralo se od početka kup-sustavom na ispadanje. U početku sam si postavio za cilj plasman među šesnaest najboljih, ali kada sam vidio što momci rade, moram priznati da se pojavila poprilična doza treme.”

“Kako je natjecanje odmicalo, osjetio sam da mogu što me dodatno ohrabrilo. Stigao sam do polufinala gdje sam poražen rezultatom 0:2, ali sam sretan što mi nitko nije uspio progurati loptu kroz noge. Ponosan sam na treće mjesto, posebice zbog vrlo jake konkurencije protiv koje sam igrao.”

Osim izvrsnog nastupa i trećeg mjesta na Europskom prvenstvu, sudjelovao si i na drugim brojnim turnirima uz zapažene rezultate. Koja bi natjecanja izdvojio?

“Igrao sam u Baselu na humanitarnom turniru protiv reprezentacije Švicarske. Igralo se ‘četiri na četiri’, a u mojoj ekipi igrao je i Massimo Ceccaroni, nekadašnji kapetan FC Basela. Naglasio bih još jednom i 5. mjesto na turniru u Londonu. Spomenuo bih i nastup na Red Bull Street styleu u Zagrebu.”

Potpisao si ugovor s tvrtkom Pelé Sports i sada si njihov modni maneken.

“To je Peléova robna marka koja je vani poprilično zastupljena, dok je kod nas tek u povojima. Jedna televizija radila je reportažu o meni i nakon toga su, zadovoljni viđenim, stupili sa mnom u kontakt i tako smo dogovorili suradnju.”

Vratimo se na sami početak. Tvoj nogometni put započeo u Nogometnom klubu Đakovo, zatim si igrao za istoimeni malonogometni klub, a nakon toga si se odlučio potpuno posvetiti freestyleu i Street socceru. Što te posebno potaknulo na takvu odluku?

“Lopta je jednostavno dio mene. Vježbam na ulici, u kući po cijele dane. Svojevremeno su se pojavile reklame s Ronaldom i Ronaldinhom koji su izvodili razne trikove s loptom i to me zaintrigiralo pa počeo sam mukotrpno vježbati. Kada se zakotrljalo, više nije bilo povratka.”

Koji ti je omiljeni nogometni klub?

“Veliki sam navijač milanskog Intera, ujedno sam i član hrvatskog kluba navijača Inter Club Fedeli i bio sam na desetak utakmica Intera bilo prvenstvenih ili Lige prvaka. Idem na utakmice koliko mi to obveze dozvoljavaju.”

Što planiraš u budućnosti?

“Član sam ISSA-e (međunarodne škole uličnog nogometa) i planiram otići na ljetne kampove koji su vrlo korisni i poučni. Nadam se još boljim rezultatima, posebice u uličnom nogometu, a daljnjoj budućnosti ne bi bilo loše okušati se i u 1. HMNL-u, to bi uistinu bilo zanimljivo”, zaključio je đakovački virtuoz s loptom Rafael Spajić.


Izvor: Sportnet.hr
4 thoughts on “Đakovački fedelista – virtuoz uličnog nogometa

Odgovori