full screen background image

Javier Zanetti… prvih 1000 utakmica

Ekskluzivni klub Neuništivi Argentinac postao je tek deseti nogometaš koji je u karijeri odigrao tisuću službenih utakmica. Igrao je za samo tri kluba: Talleres, Banfield i Inter

Nepoderivi, vječni, neuništivi. Jedan je Javier Zanetti. Barem u očima navijača milanskog Intera. Nogometna institucija koja kod svih nogometnih fanova zaslužuje poštovanje.

Ponos navijača Intera

Argentinac je u srijedu ušao u ekskluzivni klub desetorice koji su odigrali najmanje 1000 službenih utakmica. Kamen na kojemu je sagrađen današnji Inter. Još malo pa će prestići i Otta Barića, a svi dobro znamo da je igračka karijera kraća od trenerske.

– Znao sam da je od brda odvaljen, ali ne od kakvog. Sigurno mu u putovnici piše pogrešan datum – svojedobno je o Zanettiju pričao njegov bivši trener Jose Mourinho.

Portugalac i Argentinac su prije godinu dana zajedno za uši natezali pokal namijenjen europskom prvaku. Otišao je Mourinho, otišli su i najveći trofeji iz Interove riznice. No, Javier Zanetti i dalje je tu. Na istome mjestu, u istoj ulozi. Ponos svakog navijača s plavo-crne strane grada Milana.
Proglašen škartom

– Uživam u svakom treningu i svakoj utakmici, to je moja jedina tajna – rekao je poslije izborenog finala Talijanskog kupa Zanetti koji je loptu počeo naganjati kao dječarac u lučkom dijelu Buenos Airesa, a u kolovozu će proslaviti 38. rođendan.

Službene utakmice igrao je za Talleres i Banfield. U trofejnijem i uglednijem Independienteu opisali su ga kao neperspektivnog i zanemarili nogometaša koji se poslije 140 puta upisao u zapisnike utakmice “albicelesta”. Vjerojatno se i danas lupaju po glavi, ali nije to baš rijedak slučaj u profesionalnom nogometu.

U Milanu od 1995.

Europu je Zanetti upoznao iz jedne jedine baze. Od 1995. godine pušta korijenje u Milanu. Još devet utakmica i prestići će Interova rekordera Giuseppea Bergomija koji je za “nerazzurre” igrao 758 puta.

– Ponosan sam što mi je klub prošlo ljeto produljio ugovor do lipnja 2013. godine. Znam da jednoga dana moram završiti karijeru, ali još ne razmišljam o tome. Više me umara trčanje za sinovima Solom i Ignacijem, nego igranje svih 90 minuta.

Dulji ugovor znači da će institucija Zanetti napredovati i na popisu vječnih nogometaša s odigranih više od 1000 službenih utakmica. Dominiraju vratari s Otoka: Peter Shilton, Ray Clemence i Pat Jennings. Slijedi ih vezni igrač Alan Ball, najmlađi svjetski prvak iz 1966. godine.

Tog Engleza Zanetti bi mogao prestići. Nedostaje mu još 55 utakmica. U dvije sezone te su brojke dostižne. Prije nego što napadne Balla, prema dolje će pogurnuti dvojac kojemu se divi, iako je jedan od njih još uvijek aktivan u Rusiji: Paola Maldinija i Roberta Carlosa.
Maldini bježi 40 nastupa

– Sretan sam što ću se s njima sresti i na ovoj listi. Uvijek sam im se divio. Maldini je jako puno dao svjetskom nogometu i respektiram ga od dana kad sam došao u Italiju. Naši derbiji uvijek su bili utakmice iznad svih drugih i ponosan sam na našu lojalnost svojim klubovima.

U statistici nogometaša najvažniji su trofeji. “Il Capitano” ima pet “scudetta” u svojoj biografiji. Najpoznatiji kao desni bek, po potrebi je bio i lijevi, a u posljednje se vrijeme nalazio i u veznom redu. Pogoci nisu u opisu njegova radnog mjesta, postigao ih je “samo” 26. No, impresivnija od svih brojki je nula u rubrici crvenih kartona u Serie A. Prvoligaški nogomet u godinama brutalnoj Italiji igrao je 534 puta.

– Time se najviše ponosim. Ostao sam isti kao što sam bio na početku karijere.

Petorica golmana među 10 najizdržljivijih nogometaša

1. Peter Shilton (Engleska) 1390

2. Ray Clemence (Engleska) 1118

3. Pat Jennings (Sjeverna Irska) 1096

4. Alan Ball (Engleska) 1054

5. David Seaman (Engleska) 1047

6. Paolo Maldini (Italija) 1040

7. Andoni Zubizarreta (Španjolska) 1013

8. Roberto Carlos (Brazil) 1010

9. Tommy Hutchison (Škotska) 1000

9. Javier Zanetti (Argentina) 1000

* Izvor: Marca

Zanettijevi trofeji

Prvak Italije 5

Kup Italije 3

Superkup Italije 4

Liga prvaka 1

Kup Uefe 1

Svjetsko klupsko prvenstvo 1


Izvor: jutarnji.hr
Odgovori