full screen background image

Mourinho: Obitelj – tako ja vidim ovu momčad i ovaj klub

Što možete preći Balotelliju kao trener i otac nakon što je pokazao da je u konfuznom stanju jučer?

Što se dogodilo?

Plakao je za vrijeme treninga…

Nije istina. Možda je plakao poslije treninga, ne znam jer nisam vidio, ali za vrijeme treninga sigurno nije.

Nakon pobjede nad Catanijom koliko se bojite utakmice s Torinom s obzirom da ste imali problema s kontinuitetom protiv malih momčadi?

Ne bojim se, ali ih poštujem kao momčad. Mislim da ne zaslužuju mjesto na tablici koje drže. Imaju igrače da budu u sasvim suprotnoj situaciji. Oni dolaze ovamo po bodove, neće nam sigurno ništa pokloniti. Svi se na San Siro dolaze braniti, ali Torinov cilj bit će udar iz kontranapada. Bit će to više ili manje teška utakmica, ovisit će o našem stavu. Posljednjih mjesec dana nam je lako shvatiti zašto dobijamo ili gubimo, zašto igramo dobro ili loše. Sve su utakmice neizvjesne pa nam je lako vidjeti gdje je razlika. U Bergamu je Atalanta zabila u 20. minuti, ali se od početka vidjelo da neće biti dobro za nas, u Cataniji smo zabili u 4. minuti, ali smo od početka znali da će biti dobro. Moja momčad zna da prvenstvo još nije gotovo, zna da ova prelijepa Paninijeva sličica (u albumu Inter ima ekstra momčadsku sličicu kao jesenski prvak) ima veliko komercijalno značenje za njih, ali nama ne znači baš ništa. Značit će nam jedino ako Panini stavi ovu istu sličicu za prvaka Italije. Iz ovih razloga sutra očekujem momčad sa željom, ritmom, intenzitetom i pravim stavom. Sve karakteristike koje smo imali u prošloj utakmici.

Kako je Patrick Vieira?

Bolje je, vraća se u utorak i odmah će trenirati s ostatkom momčadi. Neće se vratiti kako bi se oporavljao, već će odmah pristupiti pravim treninzima. Ako ne bude imao problema, bit će to jako bitno za sve nas.

Jeli lista za Ligu prvaka spremna?

Skoro.

U Cataniji ste utakmicu gledali s tribina. Kakvo je to iskustvo?

Već imam nešto iskustva u tome. U karijeri mi se događa da dobijem jedan crveni karton po sezoni. Kad sam diskvalificiran bolje pripremim utakmicu nego kad sam na klupi. Mogu se potpuno posvetiti pripremi utakmice. Tako sam napravio i prije Catanije, sa kolegama i igračima sam pripremio dva sustava ovisno o tome kako se bude odvijala utakmica. Svi skupa smo napravili sjajnu pripremu, a igrači na terenu su bili fantastični. No moram vam reći nešto pozitivno, jer se u nogometu uglavnom komentiraju samo negativne stvari. Ono što sam doživio u Cataniji je prekrasno: svi na stadionu, od policije do dužnosnika, sve osobe koje rade za klub su pokazali pravi primjer i dali mi impresivnu mirnoću. Nitko me nije smetao niti sekunde, ni kad sam došao na tribinu, ni za vrijeme utakmice, ni kad sam se spuštao u svlačionicu nakon susreta. Stoga se zahvaljujem svima u Cataniji. Što se same utakmice tiče već sam rekao da sam od prve minute vidio da ćemo dobiti. Momčad je ušla u utakmicu sa pravim stavom. Nakon isključenja Muntarija smo patili 15 minuta, ja skupa s njima jer im nisam mogao pomoći. U drugom dijelu smo pronašli balans i odigrali sjajno. Ja sam bio miran unatoč vodstvu od samo 1:0. Na kraju sam mogao odlično popričati sa svojim suradnicima, jer ja sam imao drugačiju percepciju od njih. Nedostajalo mi je da mogu povikati u datom trenutku, ali s tribine sam puno bolje mogao analizirati utakmicu.

Što ste izvukli iz poraza Juventusa i remija Milana?

To je prvenstvo. Genoa je remizirala s Milanom, ali i s Interom u Milanu. Juventus je izgubio u Udinama i to nije ništa nenormalno, Udinese je ipak u gornjem domu prvenstva. Zadovoljan sam jer su pobijedili nakon dva mjeseca negativnih rezultata. U klubu su sjajno reagirali, svo vrijeme davali podršku treneru, nisu prihvaćali kritike, zaštitili su momčad i trenera. Sjajan primjer. To ne govorim samo zato što su dobili Juventus. Primjer su svima i zaslužili su pobjedu. Ponavljam, to mora biti primjer kako jedna grupa mora raditi u teškim trenucima.

Posljednjih dana pokrenuta je kampanja protiv Intera. Imate li što za reći, ima li Inter potrebu za pomaganjem?

Smiješno, i tko priča smiješne stvari sam postaje smiješan. Zato preferiram ne komentirati. Inter nema potrebu za ničijom protekcijom, ima potrebu jedino živjeti kao obitelj. To je moje viđenje ove momčadi i ovog kluba, u karijeri sam se uvijek tako postavljao. Klub je jedna obitelj i nema potrebu za vanjskom zaštitom, jer obitelj je jedinica koja je dovoljna sama sebi.

Sutra bi Ibrahimović trebao odigrati 100. utakmicu za Inter?

Ibra je fantastičan, nemam riječi. Prije nego sam došao u Inter znao sam igrača, ne i karakter. Sada mogu reći i da je njegova osobnost fantastična i jako mi se sviđa; nije uvijek zahvalan suigrač, ali uvijek želi pobijediti i sve osvojiti, a to treneru uvelike olakšava posao.

Na listi za utakmicu nema Balotellija?

Nema Adriana i Muntarija zbog kazni, Materazzi, Chivu, Samuel, Bolzoni i Vieira su ozljeđeni, a iz tehničkih razloga nema Dacourta, Balotellija i Obinne.

Što se događa s Balotellijem?

Balotelli je sjajan momak, stvarno. Ako mislite da mi je drago isključivati ga s utakmica, varate se. Iskreno, meni je žao što ne igra, jer ponavljam, sjajan je momak. Raditi sa mnom je lako i teško. Lako je onome tko uvijek želi pobijediti, tko želi igrati za momčad, tko želi svakodnevno napredovati. Teško je onome tko se osjeća kraljem svijeta, tko misli da je odgovornost na drugima, tko očekuje poklone. Tako i Mariju sa mnom može bit lako i teško, ovisi o njemu. Ali shvatit će. Uvjeren sam da će shvatiti.

Preveo i uredio: nraguz
Odgovori