full screen background image

Mourinho: Govorit ću na sudu

Uoči utakmice 20. kola Serie A na stadionu “Giuseppe Meazza” između Intera i Sampdorie u nedjelju u 20:30 Jose Mourinho održao je konferenciju za novinare.

Nakon 28 utakmica nema Ibrahimovića, kako ćete bez njega?

Ibrahimovć se ne može zamijeniti na automatski način, on je jedinstven i dao je sjajan doprinos u svakoj utakmici. No biti će dovoljno ako budemo igrali kao momčad, sa saznanjem koliko je važna ova utakmica. Na neki način bismo trebali zaboraviti Ibrahimovića: on je važan, ali to danas nije bitno, jer ga neće biti na utakmici u kojoj moramo susresti Sampdoriju i uzeti tri boda.

Jeli Adriano spreman preuzeti napadački teret na sebe?

Adriano je vrlo važan igrač s velikim mogućnostima. Odigrao je odlično protiv Rome, Atalante i Genoe. Ovo je za njega dobar trenutak. Princip igranja za momčad vrijedi i za njega, jer ako svi igraju tako individualci lakše dolaze do izražaja. U ovom trenutku vjerujemo u njega i znamo da može doseći važne ciljeve.

Mario Balotelli nije pozvan jer je slabo trenirao?

Bio je to tehnički izbor.

Priča se o posudbi Obinne Betisu?

Neću o transferima.

Jeli vam drago pričati o tome što je podiglo prašinu proteklog tjedna ili ne?

Neću ništa reći, pričat će moj odvjetnik. Ja ću također sve reći kada me dođe red, na sudu. Ne znam jeli u Italiji procedura brza, traje li dva mjeseca ili dvije godine. Znam samo da bih na sudu volio biti već sutra. Sve medije koje su prenjele da sam rekao ono o Interovim Scudettima tužim.

Jesu li vam zasmetali ti napisi?

Ne.

Sampdoria najavljuje kako neće biti Cassana?

Mi želimo znati ono što i drugi, tko igra a tko ne. Kada bismo znali da Cassano neće igrati znali bismo da će na njegovom mjestu biti Pazzini i Bellucci ili Pazzini kao jedina špica. Važno nam je znati igra li Cassano, jer ima sjajne kvalitete. Ako njega ne bude igrat će netko drugi.

Jeli moguće očekivati da napustite romb i postavite tri napadača protiv Sampdorije?

Razumijem pitanje, znatiželju. Važno je samo igrati momčadski: ako bude tako nije bitno hoće li istrčati jedna ili dvije špice ili Adriano s još jednim napadačem i dva krila. Bitan je pristup. Ako uspijemo u tome dobit ćemo utakmicu, s više ili manje poteškoća.

Posljednjih dana često ponavljate kako Inter treba igrati kolektivno, jeli to poruka nakon Bergama?

To je bio jedini put… Možda i poraz doma od Panathinaikosa. U porazima od Milana i Werdera to nije bio slučaj, te smo utakmice igrali momčadski. Neki put smo to radili bolje, neki lošije, ali uvijek je postojao koncept kolektiva, psihološke suradnje, zajedničkog razmišljanja i pozicionalnog nadopunjavanja.

Svjedočimo Adrianovom povratku po tko zna koji put. Jeste li mu rekli nešto posebno po povratku na pripreme?

Ne, sve radi sam. Mi mu samo omogućujemo da se priprema na najbolji mogući način. Posvetili smo mu malo više pažnje, pogotovo u fizičkoj pripremi, ali sve što mu se događa zasluga je njega samog.

Ranieri je rekao da Inter počinje padati (scricchiolare), a Domenech je provocirao Vas rekavši da ste kao engleski tabloid?

Riječ koju je upotrebio Ranieri ne razumijem (scricchiolare), moj talijanski nije još toliko dobar… Domenech je vrlo važna osoba u mom životu, jer posljednji put kada sam plakao bilo je povodom njegove konferencije nakon Eura. Plakao sam jer je bila emotivna konferencija i dotakao mi je srce. Plakao sam, plakao i plakao zbog jedne konferencije koju nikad neću zaboraviti. Trener koji je nakon poraza bio uistinu sjajan.

Malo ste ljuti?

Ne, samo sam umoran. Bio sam u teretani i sauni. Sauna me ubija…

Jeli vas nešto razočaralo prošlog tjedna?

U nogometu me ništa ne razočarava.

Jeste li se u drugim zemljama suočili s ovakvim sudačkim dossierima?

U Portugalu da, u Engleskoj ne. U Portugalu nogomet nije puno različit nego ovdje. I ja sam odrastao u okruženju u kojem se nakon utakmice diskutira o suđenju, pomoćnicima, kiši, jeli lopta prešla crtu ili ne, teškom terenu… To je naša filozofija i ne mogu je kritizirati. No mogu reći kako mi se engleski način gledanja na to puno više sviđa.

Jeste li donjeli odluku o listi za Ligu prvaka?

Čekam da se vrati Vieira, moramo razgovarati. Ako bude mogao igrati sigurno će biti na listi, jer je važan igrač. Ako ne bude u stanju onda je bolje da ga netko zamjeni.

Vieira je za L’Equipe izjavio kako razmišlja o napuštanju reprezentacije, jeli to dobro za njega?

Ne znam, o tome ne pričam. Pitajte Patricka.

Osjećate li pritisak od Juventusa?

Kakav pritisak? Pritisak čega? Ne razumijem…

Poslije utakmice s Atalantom ste kritizirali momčad i hvalili Adriana. Jeli Adriano otišao naprijed ili je momčad otišla unatrag nakon pauze?

Može li Inter biti u boljoj situaciji u Ligi prvaka nego sada? Ne, jer ili si prošao grupu ili ne. Mi smo je prošli. U Superkupu je moguće napraviti bolji rezultat? Ne, jer ili ga osvojiš ili ne. Mi smo ga osvojili. U Kupu možemo biti u boljoj situaciji? Ne, jer smo u polufinalu. U prvenstvu? Prvi smo. Možemo li uopće biti u boljoj poziciji? Ne. Možemo jedino imati veću bodovnu prednost od pratitelja i to je jedino o čemu možemo pričati. U svakom natjecanju u kojem sudjelujemo smo maksimalni. Dakle, u nevjerovatnoj smo krizi i kako ste sami rekli pod tolikim sam pritiskom da ne spavam noću. Moj je život u ovom trenutku prava drama…

Maicon je rekao kako se Intera uvijek kritizira, bez obzira na činjenice koje ste sada i sami naveli?

Stoga ću vam reći sljedeće: nakon utakmice protiv Atalante sve su kritike prihvatljive. Točka. Pričamo o jednoj utakmici u kojoj se može kritizirati sve i svakoga. Momčad je pružila užasnu utakmicu, trener je odgovoran za tu momčad… No to je jedna utakmica i nakon dva dana kada pogledaš opet su svi nama iza leđa, u Kupu su s nama još samo tri momčadi, Superkup smo osvojili, u Ligi prvaka s Interom je još samo 15 ekipa. To je stvarnost. Tako da o Bergamu možemo pričati, ali ne razumijem zašto se vraćamo na predzadnju utakmicu kada smo protiv Rome igrali poslije toga i igrali odlično. Što se mene osobno tiče možemo pričati o Atalanti koliko hoćete, jer nisam osoba koja brzo zaboravlja negativne situacije.

Preveo i uredio: nraguz
Odgovori