full screen background image

Skora budućnost u rukama Juventusa?

Skora budućnost u rukama Juventusa?

Torinski Juventus sljedeće sezone kreće s centra na novom stadionu. Romin novi vlasnik i predsjednik kluba Di Benedetto najavio je novi stadion. Oni su svjesni prednosti, odnosno da se danas bez toga u nogometu ne može…

Kasne Talijani gotovo cijelo desetljeće. Španjolci također, ali imaju dva enormno bogata kluba koji njihovu ukupnu sliku čine ružičastom, međutim ona to nije. Englezi i Njemci dosta su odmakli. Marketing ćemo ostaviti sa strane, jer je i to itekako zaslužno za popularizaciju liga, ali u biti puno više Premier lige u odnosu na Bundesligu. Njemci nisu forsirali reklamiranje svog nogometa. Redom su napravili nove ili do temelja obnovili stadione, kvaliteta igrača nije top, ali je oduvijek tu i sada imaju najposjećeniju ligu na svijetu što je samo po sebi fantastično marketinško oružje.

Zabrinjava da Inter unatoč pričama i najavama još ništa konkretno nije napravio. Branca je izjavio kako su u Interu apsolutno svjesni potrebe stadiona u svom vlasništvu, ali kaže kako talijanski zakoni ne štite takve investicije. Pa kako je onda Juventus uspio!? Ja sam apsolutno za Morattijev financijski fair play, ali od kuda će onda dolaziti prihodi? S ovakvim stanjem štediti će se, prihodi će dolaziti gotovo isključivo od TV prava (prodaja ulaznica, proizvoda i ostalo zajedno se ne može mjeriti s novcem od TV prava) i Inter će se pojačavati na kapaljku, možda čak ostajati isti ili stagnirati. Milan također, jer oni niti ne razmišljaju o novom zdanju. Zbog enormnih prihoda novih stadiona u skoroj budućnosti vidim totalnu dominaciju Juventusa, a ovisno o ambicijama novih vlasnika (čine se jako ambiciozni) i Rome. Uz novi stadion ili potpuno obnovljenu «Meazzu» koja bi bila samo Interova bilo bi puno lakše održavati financijski fair play. Naravno, ulog u novi stadion nije mali, ali dio toga se može kompenzirati sponzorstvom grada ili prodajom prava na imenovanje stadiona. Nisam zagovornik toga, ali u modernom nogometu novac je najbitniji čimbenik i želi li se ostati na vrhu to je neophodno. Ako predsjednik Moratti ima dovoljno novaca da to ne mora napraviti tim bolje, jer bilo bi najljepše da se stadion može zvati «Giuseppe Meazza», «Peppino Prisco», «Giacinto Facchetti» ili «Angelo Moratti». Međutim bude li Inter najbolji i najvrijedniji klub na svijetu malo koga će smetati što domaće utakmice igra na «Pirelli Areni». Pogledajte samo ugovore Arsenala i Emiratesa, Schalkea i Veltinsa, Bayerna i Allianza… Po broju gledatelja na tim stadionima ne čini mi se da navijače tih klubova baš dira ime stadiona.

Ipak, relativno poznavajući mentalitet i ambicije našeg predsjednika očekujem kako će i on vrlo skoro najaviti početak gradnje novog doma unatoč zakonskim barijerama o kojima je prije par dana pričao Branca, jer kao što znamo postoje vrlo konkretni projekti, čak je i lokacija određena. U tom će nam slučaju Juventus i ostali još dugo gledati u leđa, jer vjernost navijača Intera svome klubu neusporediva je onoj Juventusovih. Kad to postavite u identične uvjete, čitaj nove stadione, navedeni rezultat je neizbježan, kako financijski tako i sportski.

Već sam pisao o ovoj temi u jednoj od svojih prvih kolumni prije dvije godine, ali sada je razlog to što me strah Juventusa, što smo mi na istoj točki kao i tada. Nisam financijski stručnjak, ali moje uvjerenje u napisano leži u tome što sam pročitao bezbroj knjiga na ovu temu u američkim sportovima, NFL-u prije svega gdje je dokazan utjecaj novih stadiona na financije klubova. A o dojmu da ne govorim. Bio sam na starim stadionima poput Poljuda, Maksimira, rimskog Olimpica ili Meazze. Sigurno, mogu reći da je Meazza impresivna kada uđeš na tribinu, ali prije toga ona je samo hrpa betona. A bio sam i na novim INVESCO Filedu u Denveru, Dolphin stadionu u Miamiu, na Stamford Bridgeu, Emiratesu i Wembleyu u Londonu. Tribine jednako impresivne, ali prije toga kao da ste u hotelu s pet zvjezdica. I najvećem laiku je logično kolika je recimo cijena najma prostora na jednom takvom stadionu u odnosu na stare rupe. Da ne govorimo o VIP boxovima koji dosežu astronomske cijene po utakmici. Sve to znatno puni proračun jednog kluba zbog kojeg tada ne bi bilo zabranjeno sanjati Cristiana Ronalda ili Lea Messija.
3 thoughts on “Skora budućnost u rukama Juventusa?

 1. fanatico

  Slažem se… apsolutno sam za novi stadion. Bilo je priče da je otkupljena jedna stara vojarna (navodno je Ministar vojske ili glavni komandant oružanih snaga interista) na čijem bi se mjestu gradio novi stadion. Navodno su i prjekti na konkursu u izradi.
  Najmanje je važno ime objekta.

 2. stefi

  I ja mislim da o novom stedionu nam ovisi budučnost. Nadam se novom zdanju,nije bitno ime.ima i voditelj tog projekta od prije 2 godine, ali nije ništ konkretizirano, a kaj se večeras tiče, cjeli tjedan sam u tekmi.

 3. J.Zanetti4

  skoro svi najveci klubovi evrope su prodali ime stadiona… to je najnormalnija stvar. samo primitivci se tome odupiru. mislim da inter nebi imao problem sa navijacima sto se toga tice (naravno uvek se nadje 1 budala medju 1000 pametnih)

Odgovori