full screen background image

Peppino, jedan od nas!

Točno prije sedam godina umro je dokazano jedan od najvećih Interovaca svih vremena, Giuseppe Prisco. Podrijetlom Napoletanac Prisco je rođen 10.12.1921. u Milanu. U drugom svjetskom ratu borio se na ruskoj fronti, te zaradio srebrenu medalju časti. Diplomirao ja na pravnom fakultetu 1944.
Deklariranim Interovcem je postao 1929, a od 1963. postaje potpredsjednik kluba u želji da Intera gleda baš svaku utakmicu.Za Priscovog “mandata” Inter je osvojio osam Scudetta, dva Kupa Italije, jedan talijanski Superkup, dva Kupa Prvaka (danas Liga prvaka), dva Interkontinentalna kupa (danas Svjetsko klupsko prvenstvo) i tri Kupa UEFA.
Najveće Priscove ljubavi prema njegovim riječima su bili: Inter, Alpinci (njegova brigada u ratu), protivnik Milana i protivnik Juventusa. Najdraži pak igrači su bili Giuseppe Meazza i Ronaldo za kojeg je jednom prilikom rekao: “Ispričavam se svojim roditeljima, ali izmedu njihovih slika uvijek nosim Ronaldovu.”
Svim navijačima Intera zauvijek će ostati u srcu, a s najljepšim sjećanjem ostaju njegove legendarne uzrečice poput: “Nakon rukovanja s milanistom trčim oprati ruke, a nakon rukovanja s juventinom prebrojim prste” ili “u Milanu postoje dva velika kluba, Inter i Inter Primavera” ili pak ono što Graziano Romani pjeva u pjesmi C’e solo l’Inter: “sjetim se advokata Prisca, on je govorio kako je Seria A u nasem DNK, ja ne kradem prvenstva i nikada nisam bio u Seriji B.”
Avvocato ili Peppino, kako su ga najčešće zvali umro je 12.12.2001. od srčanog udara, tri dana nakon posljednjeg pojavljivanja na TV-u, gdje je sudjelovao u sportskim emisijama kao Controcampo braneći dignitet našeg kluba ispred milaniste Diega Abatantuona i juvenitna Giampiera Mughinija, i dva dana nakon osamdesetog rođendana.

Preveo i uredio: nraguz
5 thoughts on “Peppino, jedan od nas!

  1. fanatico

    imam tu sliku i patio sam se pola sata ali ne mogu je nikako prilagoditi za našu stranicu jer je prekrupan kadar pa kako god odrežem fali veliki dio lica. Uopće na googlu nema slika tako da sam našao ovu malu i pri povećanju je izgubila oštrinu.

Odgovori