full screen background image

Nogomet još uvijek može biti emocija

Jučer je u Bruxellesu u Europskom parlamentu prikazan film Gabrielea Salvatoresa, Fabija Scamonija i Guida Lazzarinija “Petites Historias das Criancas”. Film je to o Inter Campusu (Interovom kampu za djecu u inozemstvu, posebno u siromašnim
zemljama) i njegovom radu. Nakon premijere u Milanu i prikazivanja u Rimu 150 članova Euro parlamenta prisutvovalo je prikazivanju filma u prijestolnici Europske Unije. Massimo Moratti se nakon projekcije obratio izabranoj publici: “Velika, ogromna čast je s vama podijeliti ovo iskustvo, trag koji Inter Campus ostavlja na zajednice gdje postoji, te ovaj prekrasni film koji opisuje njegovo postojanje. Salvatores je Interovac, ali i umjetnik, te je sjajno obradio ono što je Inter Campus napravio u svojih 10 godina postojanja. Nama je pak bilo jednostavno: stavili smo se u kožu drugih ljudi i shvatili kako je djeci u teškim situacijama. Današnji nogomet je bogat, užasan, ponekad i glup i to nas je natjeralo da pokrenemo ovaj projekt. Volim zamišljati da će ova djeca kojoj smo dali malo sreće preko Inter Campusa posljednjih deset godina za idućih deset biti još sretnija.”
Francesco Toldo također je bio prisutan događaju: “Cilj Inter Campusa nije pronalaženje novih talenata, nove zvijezde i tako nešto mogao je osmisliti samo Inter. Ono što se činilo nestvarnim u današnjem nogometu, a to je ulaganje u siromašne i djecu bez ikakvog povratnog profita bilo je nestvarno, a pomoću Inter Campusa postalo je stvarnost.”
“Film me dirnuo u srce” – rekao je Nelson Rivas, te nastavio – “Znam kako je biti dijete u Kolumbiji, dijete koje nema toliko sreće kao što sam na kraju imao ja.”
Predstavnik FIFA-e Walter Gagg bio je pun hvale za naš klub: “Nogomet mora biti iznimno zahvalan Massimu Morattiju i Interu ne samo zbog uspjeha na terenu, već zato što su uspjeli razviti ovu realnost. Za svakoga tko voli sport ovo mora biti zajednički nazivnik.”
Glasnogovornik UEFA-e William Gallard je dodao: “Ovo je prekrasan projekt, realnost koja nam se događa pred očima. Dokaz da nije istina da je u modernom nogometu potreban novac kako bi se probudile emocije. U stotoj sezoni Interu iskreno želim sve najbolje i još sto godina uspjeha na terenu, ali povrh svega im želim da nastave gajiti vrijednosti koje su nam danas ovdje prezentirali.”
Jedan ćlan Euro parlamenta je završio: “U Europskom parlamentu mnogo nas radi na rješavanju raznih društvenih problema. Puno je ideja koje razmatramo i razvijamo, puno projekata koje smo prihvatili ili ih želimo prihvatiti. Ali moja radost je što smo danas putem ovog filma o aktivnostima Inter Campusa vidjeli jednu stvarnost, ne samo projekt.”

Preveo i uredio: nraguz
3 thoughts on “Nogomet još uvijek može biti emocija

Odgovori