full screen background image

Muntari: U Interu su mi otvorili svoja srca i domove

Sulley Muntari danas je razgovarao za La Gazzettu dello Sport. Nakon intervjua s Javerom Zanettijem za isti list prije dva dana prenosimo riječi ganskog Interovca u cijelosti.

Počnimo s prvim koracima u Konongu i Kumasi?

Otac je bio trener, moja sudbina je bila zapečaćena. Nisam želio igrati s vršnjacima, više sam volio igrati sa starijima. Čak sam im prao majice kako bih dobio koju minutu s njima.

Koliko si godina imao?

Ja 12, a oni 17-18. Malo pomalo sam pridobio njihovo poštovanje, pa su me čak vozili i kupili ispred škole. Vrijeme je prolazilo i ubrzo sam dospio u reprezentaciju U-17. Dojmila ih se moja neustrašivost, nikoga se nisam bojao.

Kažu da si kao dječak bio odlična polušpica, jeli istina?

Ma kakvi, igrao sam lijevog beka.

Sa 17 godina otišao si 250 kilometara dalje, otvorila su se vrata glavnog grada Accre?

Kupio me Liberty Professionals, ali sam ostao jako kratko. Vec 2002. usljedio je put prema Udinama.

Prije toga bio si na svjetskom prvenstvu U-20 reprezentacija u Argentini?

Da, osvojili smo drugo mjesto, iza Argentine. U četvrtfinalu smo izbacili Adrianov Brazil: on je zabio za 1:0, a mi onda preokrenuli na 2:1. Tamo je bio i Kaka, ali ja ga se ne sjećam. Adri je bio zvijezda.

Od današnjih suigrača bio je i Maicon?

Da, i Burdisso: on je postao prvak svijeta. Bilo je sjajnih igrača. Sjećam se Julia Baptiste, te Francuza Cissea i Mexesa.

To su bili dani kada se rodilo vaše prijateljstvo s Essienom?

On je za mene kao brat. Kada se ukazala prilika da dodjem u Inter nazvao me i rekao: “Idi bez straha, tamo je Mourinho i biti će ti odlično.” On je u Chelseaju sjajno surađivao s trenerom.

Što danas misliš o Portugalcu?

Najkompletniji je trener kojeg sam ikada imao. Ima trenera koji rade s igračima samo na terenu i zbogom. On je s nama cijeli dan, pazi na svaki detalj.

Spalletti?

Njemu dugujem sve. On je jedna od najvažnijih osoba u mom životu. Udinese je bila moja ključna etapa, sjajan klub. Moram se zahvaliti i Pierpaolu Marinu koji me je prepoznao i odveo tamo. Stoga me ne iznenađuje što je Napoli danas velik, gdje god je Marino rade se izvrsne stvari.

Bi li volio igrati s Essienom?

Već igram s njime u reprezentaciji (smijeh).

A u klubu?

U tom bi slučaju on morao doći u Milano.

Odmah si se uklopio u Interu. Zanetti je rekao kako se čini da si tu cijeli život?

Zasluga je to svih u klubu, od samog vrha do posljednjeg oružara. Odmah su me svi prihvatiti kao dio njih, otvorili mi svoja srca i domove. Na terenu smo jedno. Sada shvaćam kako Inter dominira već više od dvije godine. Ovim korakom nas je teško pobijediti.

Pet godina u Udinama, zatim jedna u Portsmouthu (osvojio FA Kup) i onda povratak, u Milano. Što je za tebe Italija?

Sigurno ne rasistička zemlja. Talijani su vrlo gostoljubive osobe. Poštuju i hrabre one koji rade i vole raditi. Nema smisla sada pričati o iznimkama. Ovdje sam pronašao i najbolju kuhinju na svijetu.

Kada ćemo vidjeti africku zemlju prvaka svijeta?

Samo je pitanje vremena. Svi igrači igraju u Europi, imamo iskustva na prodaju, a i strukturalno smo puno napredovali. Kamerun i Nigerija prvi su angažirali strane trenere, ali još ima nacija koje kucaju na vrata vrhunskog nogometa.

U Gani je vrijeme izbora?

Da, ali jedno je već sigurno: tko god dobije radit će za boljitak zemlje i naroda. Ponosan sam na svoju zemlju, miroljubivi smo, živimo u skladu kršćani (vecina), muslimani (Muntari) i ostali. Imamo nisku stopu kriminala i mislimo na budućnost naše djece.

Wow, kakva reklama!

Dođite u Ganu, prekrasno je! Ne samo zbog plaža Accre.

Na tim se plažama uvijek igra nogomet, kao u Riu?

Istina je. Mogu se vidjeti momci koji igraju strašan nogomet, momci puno talentiraniji od mene. Appiah, na koga se uvijek oslanjam, vam zna sve o svakome tamo, on sve prati. Raznim skautima savjetujem da pođu tamo jer bi mogli pronaći autentične fenomene, skrivene samo zato što su imali manje sreće od mene.

Preveo i uredio: nraguz
One thought on “Muntari: U Interu su mi otvorili svoja srca i domove

  1. fanatico

    svima si nam odmah legao na srce i jako si se dobro i brzo uklopio u igru. Budi i dalje uporan i još dosta prostora imaš za napredovanje kod Mourinha. Afrrika je prebogata nogometnim talentima i neće dugo trebati da netko zaigra u finalu.

Odgovori