full screen background image

Braćo svijeta – Sretan Rođendan!

Kakvi smo bili? Na početku grupa gospode u crno-bijelom, Talijani i malo Švicarci. Tada je Švicarac bio stranac, u biti emigrant u Milano obećavao je budućnost. Razgovarali smo o nogometu, kao sada, postojao je Milan kao i danas, ali nismo željeli imati ništa s njim. Te večeri 9. ožujka 1908. smo se našli na večeri kod Duoma. Bio je tamo Giorgio Muggiani i pokazao nam je grb: crni, plavi, od zlata.

Mislili smo da se može igrati nogomet, football kako ga zovu Englezi, iako nisi Talijan i zato smo se nazvali Internazionale.

Braća svijeta – napisali smo u osnivačkom aktu.

Osvojili smo prvi od 18 Scudetta par godina kasnije. Popeli smo se na vrh Europe i svijeta.

Tko smo? Isti, oni koji žele dobro. Imamo nevjerovatno povjerenje u putovnicu prvaka, onaj koji nas je doveo do vitrine pune titula, ali mnoge stvari su se promjenile.

Danas pričamo mnoge jezike, obraćamo se milijunima navijača, ali ostavili smo isti grb, nacrtan rukom, čak i danas kada nam kompjuter poklanja nove grafičke mogućnosti.

Sada kada su deseci generacija prošle dva rata, bili s nama u pobjedama i u godinama bez trofeja, kada smo preživjeli diktaturu koja nam je nametnula promjenu imena u Ambrosiana, nakon što su nas prebacili u novu republiku, u preporođeni Milano, u vrijeme koje je vjerovalo u nogomet, sada 2011. zahvaljujemo se njima, Članovima osnivačima koji su tada naslutili tko ćemo postati.

Danas, kada desetak tisuća djece nosi našu majicu putem Inter Campusa i vraćamo im osmijeh na lica na poderanim terenima gdje je napuštanje djeteta normalna stvar, nismo toliko različiti.

103 godine, danas. Nikada lagane, uzimamo opasne pozicije zbog zdravog razuma koje možda i nisu dobre. Iskreni smo i pošteni, živjeli smo i živimo avaturu. Želimo veliki Inter. Danas kao i onda.

U međuvremenu mnoštvo imena. Igrači, treneri, funkcioneri, predsjednici. Morattiji iznad svih, jedno ime legende duge 103 godine. I navijači. Brojni, ogroman broj raštrkan posvuda, ogledalo svijeta 2011, različiti dijalekti, etnička pripadnost, religija, različite tradicije ujedinjene u zajedničkoj vjeri. Crna, plava pod okriljem noći. Posuta zlatom. Započeta 9. ožujka 1908. u doba večere.

Susanna Wermelinger – inter.it
7 thoughts on “Braćo svijeta – Sretan Rođendan!

Odgovori