full screen background image

Zašto je Benitez morao ostati u Interu?

Rafa Benitez je otišao sa klupe Intera, ali da li je on čovjek koji bi zaista trebalo snositi najveću krivicu za promenljive rezultate Intera u prvenstvu, i da li je Leonardo pravo riješenje da ga naslijedi?
Predsjednik Intera Massimo Moratti i prije Svjetskog klupskog prvenstva je donio odluku da smijeni Beniteza, međutim, sačekao je, jer nije želio poremetiti momčad pred važne utakmice. Neki kažu da je Rafa dobio ono što je zaslužio, dok ima i onih koji su bili za njegov ostanak. O tome najbolje svjedoče transparenti podrške Rafi koje su navijači Intera istakli na aerodromu po povratku ekipe iz Abu Dhabija. Ipak, rezultati od starta nisu išli u korist Beniteza i momčadi je bila potrebna injekcija, svježa krv. Doduše, sada već bivši trener „nerazzurra” nikada nije dobio novac za pojačanja koji mu je na početku obećan.
Prosijek godina igrača Intera je također nešto što je Rafa morao nositi kao teret. Naime, čak 14 igrača imaju preko 30 godina, a samo šestorica između 24 i 29, što je zapravo optimalna dob za profesionalne nogometaše koji igraju top takmičenja.
Elem, Benitez je tokom svog kratkog mandata u 25 utakmica zabilježio samo 12 pobjeda, šest neriješenih i sedam poraza, što je 48 posto uspiješnosti. Uprkos „mršavim” rezultatima u Serie A, sedmom mjestu i zaostatku od 13 bodova u odnosu na lidera Milan, Inter će, ukoliko pobijedi u dvije zaostale utakmice, imati samo četiri boda manje od drugoplasiranog Lazia i Napolia. Ako, opet, Morattija nije zadovoljio učinak Beniteza, dovođenje Leonarda, koji je prošle sezone sa Milanom imao gotovo identičan postotak uspijeha, nije bio baš pametan potez.
Također, Inter nikada nije pružao pravu podršku Španjolcu, često su mu gazde tražili zamijene, i kritikovali ga zbog toga što je on tražio samo ono što su mu obećale klupske starešine. Navodno, i otkaz su mu uručili mailom! Oni koji i dalje smatraju da je otkaz Španjolcu bila greška su oni koji tvrde da je nekadašnji trener Liverpoola imao petlju usprotiviti se onima koji su ga doveli i dosljedno traži ono što mu je obećano.
Uz sve nevolje, Rafa nije imao sreće sa ozljedama igrača. Dobar dio sezone na raspolaganju nije imao Samuela, Milita, Maicona i Julia Cesara, dok je veliki broj njih, poput Stankovića, Muntarija, Pandeva, Sneijdera, Cambiassa, Marige i Suaza, često propuštao mečeve, dva, tri ili više, zbog sličnih problema. Nijedan tim na svijetu ne bi mogao izdržati ubitačni ritam utakmica sa toliko ozlijeđenih igrača. Zbog svega navedenog Rafi nikako nisu smijeli suditi na osnovu rezultata, upravo zbog okolnosti koje su pratile njegov rad u Interu.
Možda i najveći problem za Beniteza bio je teret fenomenalnih rezultata koje je Inter zabilježio u prethodnoj sezoni, vođen Joseom Mourinhom. Ne samo u psihološkom pogledu, već zbog toga što su igrači iza sebe imali užasno iscrpljujuću kampanju od koje se neki nisu pošteno oporavili. Ne treba zaboraviti i da je gro nogometaša dodatnu energiju izgubio igrajući na Svjetskom prvenstvu.
Dakle, suština je da je Inter morao osvježi tim nakon dostizanja rezultatskog zenita i psihofizičkog pražnjenja igrača. To je bio posao uprave koja je samouvjereno, sa „starim snagama” krenula ambiciozno u novu sezonu i susrela se sa poteškoćama, jer su ostali timovi, prije svih Milan, uradili ono što je trebalo da primijeni i Inter. Doveo je dva zvučna imena (Robinho, Ibrahimović), i rezultati su tu.

Preuzeto: sportal.rs (Dave Taylor, www.football-italia.net)
Odgovori