full screen background image

Benitez – utakmica koju ne možeš dobiti

Jedini razlog zbog kog je Španjolac izdržao do prosinca na klupi Intera je SP za klubove. Njegova misija je bila osuđena na neuspjeh, a kraj je ubrzao revolucionarnim pristupom stvarima koje se mogu mijenjati samo protokom vremena. Sudili su mu po prošloj sezoni, a presudili na osnovu sadašnje, što je prokletstvo koje prati sve Mourinhove nasljednike.
Benitez je potrajao šest mjeseci, manje nego što je netko očekivao, a opet, ovakav kraj se mogao naslutiti i prije početka.
Gdje je zapelo?
Nigdje, to je jednostavno bila misija osuđena na neuspijeh. Iskreno, Rafa je od starta djelovao kao kamikaza, a poređenje sa Del Nerijem koji je nasljedio Mourinha prije šest godina u Portu je neodoljivo.
Podsjetit ću vas, Del Neri je otišao i prije starta sezone, što „Posebni“ uvjek ističe u svojim posprdnim komentarima o čovjeku koji ga je pobjeđivao sa Atalantom i Sampom u prethodne dvije godine u Italiji.
Zbog čega je tako teško nasljediti Mourinha?
Pa, jer su njegove momčadi umorne od pobjeđivanja i pritiska, iscijeđeni bitkama koje obično zađu u lipanj.
Kao što Mourinho vrlo dobro zna kada se treba iskrcati, postoje kapetani predodređeni da potonu sa brodom.
Benitez bi otišao i ranije, da nije bilo garantiranog pehara na SP za klubove. Jer, to je jednostavno nemoguće ne osvojiti. Povukao se kao „svjetski prvak“, odlučio da hazardom sebi produži vijek trajanja, nije prošlo.
Jer, da se ne lažemo, da je Moratti želio pojačati momčad, učinio bi to ljetos. Pogrešio je, jer nije napunio kasu prodajom Maicona i Milita, čime bi kupio vrijeme za nova lica i novu nadu.
Ovako, Inter je ostao sa ekipom u kojoj je većina igrača vidjela svoje najbolje dane. Netko će reći da su ti dani i bili doba slave, jer je Mourinho izvukao sve iz nekolicine igrača u zenitu.
I kada na to stigne trener koji, vođen sujetom, pristupa revolucionarnim metodama i osim Mourinhovih slika iz kancelarija, izbacuje i duh prethodnika iz ekipe, neuspjeh je zagarantiran.
A i da nije tako učinio, Rafa bi gledao u leđa Milanu, koji je gladan pobjeda i to ga tera naprijed. Nemojte me pogrešno shvatiti, Inter nije toliko dobar koliko se činilo prošle godine, ali ni toliko loš kao što sada probaju da mu imputiraju.
Svakako da je u najmanju ruku ravan susjedima, i bolji od ostalih.
No, ciklus je završen i ovo je izgubljena sezona. Leonardo je praktično stigao kad su zalihe euforije pojedene i kada je svanuo novi dan u kome se treba dokazivati. U boljoj je poziciji nego Benitez, a opet, na nesreću svih „nasljednika“, vrediš koliko je dobra tvoja posljednja sezona, porediš se sa onim što je valjalo prethodne.
Ove sezone je biti trener Intera, vjerojatno najteži posao na svijetu (i nemojte sad odmah reći, što ih briga, uzeli su novac, jer to nije poanta ove priče).

Autor: Boris Jovanović (Sportske.net)
Odgovori