full screen background image
Search
Wednesday 8 December 2021
  • :
  • :

Njih većina voli… top 10 poštovanih

Postoje nogometaši koji ne izazivaju mnogo negativnih emocija, bez obzira na boje koje nose i slavu koja im je priljepljena kao posljedica nogometnih kvaliteta. Naime, njihovo ponašanje im je kupilo kartu za ovu listu svijetlih primjera u sportu koji je poprimio drugačije obrise u zadnje dvije decenije…
10. Ricardo Kaka
Prva pomisao kada je Kaka u pitanju je da se radi o anti – zvijezdi, netkome tko je u potpunosti posvećen nogometu i porodici. Brazilac je za razliku od velike većine zemljaka izbjegavao kontroverzno ponašanje i tabloide, pa je u svijetu nogometa prihvaćen kao opći primjer uzora za mlađe igrače.
9. David Beckham
Možda će vas ovo iznenaditi, ali sve ankete pokazuju da većina navijača protivničkih klubova smatra Beckhama za velikog džentlmena i jednog od igrača koji je uz status najpopularnijeg nogometašana svijetu uvijek vodio računa o svom ponašanju. Suigrači ga cijene, a uzrok je možda u slijedećoj rečenici.
„Gdje god sam igrao, a uvjeravam vas da sam igrao sa najboljima na svijetu, nikada nisam drugu pričao iza leđa, izazivao nesporazume i borio se manje od realnih mogućnosti“, rekao je Beckham nakon što ga je Lendon Donovan napao u medijima.
8. Gianluigi Buffon
Način na koji se ponašao kroz karijeru, vijernost Juventusu, ali i odbijanje da ikada bude uvučen u rasprave sa suigračima, protivničkim navijačima ili rivalima, donijele su Buffonu status kulta u Italiji, zemlji koja je navikla da idole nakon određenog vremena spusti u blato. „Điđiju“ se to nikada nije desilo, a transparenti podrške od strane protivničkih navijača dovoljno govore o kakvom se čovjeku radi.
7. Javier Zanetti
Legenda, u pravom smislu te riječi. Malo je poznato da Massimo Moratti u početku nije volio današnjeg kapetana, odnosno da nije imao visoko mišljenje o njegovim nogometnimkvalitetima. Oni su tokom 15 godina u jednom timu postali nesporni, ali njegov odnos prema dresu koji nosi, suigračima i samoj igri kupio je sve. „Il Capitano“ je nedavno izjavio da će igrati do četrdesete jer jednostavno obožava nogomet. Za razliku od nekih drugih nogometaša koji su stigli u pozne godine, on je u svom timu nezamenjiv.
6. Predrag Mijatović
Njegova karijera je veličanstvena i kada bilo gdje pomenete ime Predraga Mijatovića, u klubovima u kojima je igrao, svi će skinuti kapu. U Valenciji će možda prigovoriti prelasku u Real, ali to je samo odlazak na viši nivo, te dvije stvari se ne mogu porediti. Igrački on je nogometaš koji je obilježio devedesete i vratio krunu najvećem klubu na svijetu. Ljudski, uz svu tugu i težinu privatnog života koju je nosio, ostao je pojam džentlmena. Njegova karijera nakon nogometa je impresivna, a ono najbolje je što je tek počela.
5.Ryan Giggs
Verojatno Manchester United ne bi bio ono što danas jeste da nije Ryana Giggsa. I kao nogometaša, i kao uzora na koji je ukazivao Sir Alex Ferguson onima koji su dolazili nakonnjega. Neki igrači su to najbolje opisali kao hodajuće uputstvo kako se treba ponašati na terenu i van njega. Nemanja Vidić je Giggsa između ostalih nedavno naveo kao model nogometašakoji je inspirirao mlađe generacije.
4. Zinedine Zidane
Mnogi će sada reći da je izabrao pogrešan način da ode, ali većina će se složiti da ono što se desilo u finalu Mondijala više govori o onome koji je ostao na zemlji. Za Zidanea svjedoci, odnosno suigrači kažu da je povučen, ali i čovjek koji je uvjek stajao čvrsto na zemlji i bio se spreman žrtvovati za momčad, i to na svaki način. Omiljen među nogometašima, Francuz ili Alžirac, kako hoćete, je voljom drugih postajao lider, iako se nikada nije gurao u prve redove.
3. Paolo Maldini
Ispraćen je pogrdama od dijela navijača Milana koji to i nisu. Ljudi koji su sebi pridali preveliki značaj, pokvarili su oproštaj kapetana rossonerra nakon gotovo četvrt vijeka služenja klubu. Bolelo ih je to što Maldini nikada nije bio spreman na kompromis, ulagivanje i pričanje stvari koje oni „najvatreniji“ žele čuti. „Ponosan sam što nisam kao vi“, rekao je na kraju, uz konstataciju da mu je uvijek bila čast nastaviti obiteljsku tradiciju i da bude vojnik Milana, ali da je svoju ljubav pokazivao na terenu, a ne praznim pričama…
2. Iker Kasillas
„Sveti Iker“ je u doba kada je Real bio nedostojan svoje slave i imena, uvijek bio svetionik za Merengese. Iako je kao početnik pokorio Europu, ono što je uslijedilo učinilo je život teškim navijačima kraljevskog kluba. Ipak, i u tim vremenima Kasillas je ostao razlog za ponos i ponekad usamljena figura u tadašnjem svijetu profesionalnog nogometa. Čovjek iza koga će stati cijela svlačionica, profi koji nikada nije dozvolio da ga umiješaju u sukobe na relaciji Katalonija – Kastilja svakako je zaslužio mjesto na ovoj listi.
1. Alessandro Del Piero
„Džentlmen stare dame“ i nogometaš starog kova, ostao je vjeran jednom dresu u najtežim trenucima zaklub. Del Piero je sa Juventusom prošao bukvalno sve i nikada se nije promijenio, od vremena kada je vozio prastaru „Lanciu“, živjeo skromnim životom anti – zvijezde, odbijao govoriti javno o problemima koje je imao sa trenerima. Neki od njih su vježbali strogoću na jednom od najboljih igrača Juventusa u povijesti, ali nikada nisu imali tu čast da ih Del Piero klasificira javno, ili pošalje tamo gdje pripadaju. Nikada u karijeri nije prigovarao, sukobljavao se sa suigračima, koristio teške riječi, tražio opravdanja bilo kog tipa. Profesionalac do kraja, našao se svakome pri ruci i ostao nedostižan model igrača kakve na žalost veoma rijetko vidimo u sadašnjem nogometu.
I ne, nismo zaboravili Lea Messija, međutim činjenica da je možda i najbolji nogometaš na svijetu, mu je navukla auru neprijatelja one druge polovice koja je krunisala Ronalda, pa neka Argentinac ostane izvan ove konkurencije…

Izvor: Sportske.net
Odgovori