full screen background image

Pravimo se Rusi… dosta smo bili Englezi

Već dugo vremena me opsjeda jedna ideja koju sam napokon odlučio podijeliti sa vama. Naime, radi se o nogometnom kalendaru. Godinama sam pomišljao kako bi možda bilo dobro da se igraju prvenstva po kalendarskoj godini. Nakon tako dugog razmišljanja i silnih analiza konačno sam donio odluku: prvenstva igrati u jednoj kalendarskoj godini. Naravno, ova rečenica je šala jer niti odlučujem, niti me itko išta pita od nadležnih tijela UEFA. To je samo moje definitivno mišljenje koje sam odlučio prezentirati široj javnosti.
Dakle, zašto zagovaram uvjetno rečeno ruski sistem koji oni iz dobro poznatih razloga prakticiraju. Znamo da su u Rusiji duge i hladne zime a zemlja prostorno najveća u Europi i sasvim nam je logično da se na tom području igra sistemom proljeće-jesen, tj. Prvenstvo se igra u jednoj kalendarskoj godini. Sve jake europske lige prakticiraju prvenstva sa jednom dugom pauzom između dva prvenstva a u toku prvenstva na polusezoni samo kratke stanke (u prosijeku 3 tjedna) ili kao Englezi bez stanke. Mnoge stručne analize koje se rade u tim bogatim zemljama su pokazale da je to puno učinkovitije za igrače nego dva puta u godini odmarati i opuštati tijelo, pa zatim dva puta raditi duge fizičke i taktičke pripreme.
Mislim da bi i ostatk Europe trebao prihvatiti obratni sistem takmičenja od onog koji je sada u funkciji. Prvenstva bi trebala počinjati krajem drugog mjeseca i završavati početkom dvanaestog. Ljetnja pauza bi bila recimo 3 tjedna u osmom mjesecu. Na taj način bi izbjegli zimu za takmičenje i to bi donijelo mnoge pogodnosti. Svjedoci smo mnogim otkazivanjem mečeva zbog nevremena, što donosi mnoge nevolje u takmičenju. Prvenstvo je na neki način neregularno jer ne ide redovnim tijekom i zgušnjava se već zgusnuti kalendar. Na vremenske uvjete se ne može utjecati i nikada nisi siguran hoće li se neka utakmica ili čak cijelo kolo odigrati. S druge strane, posjećenost utakmicama je manje kako zbog hladnoće, tako zbog otežanih uvjeta putovanja i navijači su ograničeni odlaskom i povratkom sa stadiona. Treća stvar je zdravlje igrača jer tijelo koje je inače fizički preopterećeno do krajnjih granica vrhunskim sportom radi pod dodatno većim opterećenjem. Ozlijede su puno češće, zbog niskih temperatura mišići stradaju, na teškim terenima padovi i kontakti su puno opasniji. Zatim,zašto nogometaši ne bi proslavili božićne i novogodišnje blagdane u miru, opušteni.
Proljeće-jesen nosi mnoge pogodnosti u odnosu na jesen-proljeće. Igra se pod mnogo boljim vremenskim uvjetima a bazične fizičke pripreme se obavljaju zimi što je za organizam vrhunskog sportaša puno bolje a teški vremenski uvjeti ne ograničavaju taj način rada. To što bi se igralo u ljetnjim mjesecima kad su velike vrućine je manje zlo od zaleđenih terena i velikih hladnoća. Utakmice bi se igrale u kasnijim terminima, naveče kad temperature padnu i ugodnije je za igru, za razliku od zime kad ti je svejedno a uz to često i nemoguće igrati. Ovdje je riječ o vrhunskom nogometu i sve momčadi imaju i sada preduvjet da moraju imati reflektore. Svakako bi bila kratka pauza u najvećoj špici ljeta,umjesto one zimske.
Mnogi će reći da su godišnji odmori i da bi gledanost bila manja. Pa zar mnogi ne idu i na zimovanje, a ne samo na more, a već znamo za mnoge praznike u zimi. Uz to ne idu svi odjednom na godišnji i još k tome dva mjeseca. Dio bi gledatelja izostao ali bi u nekim sredinama bilo i više upravo iz istog razloga. Ozlijeda bi svakako bilo manje, pogotovo mišićnih jer je toplije vrijeme ugodnije za rad mišića a i oporavak kraće traje jer se brže i regeneriraju.
Još jedna mala sitnica za kraj. Nekako bi lakše bilo za pamtiti trofeje kad bi bili samo sa jednom godinom upisa a ne ono xxxx/YY, a neki su opet godišnji (kao super kupovi, svjetska prvenstva)i malo unosi zbunjozu. Zbilja nevažna sitnica ali koji gram na vagu za ovu odluku nije zgoreg.

Dosta smo se pravili Englezi, ‘ajmo se malo praviti Rusi.
Odgovori