full screen background image

Leonardo… mudrost ili hazard

Bio sam protiv dovođenja Leonarda za trenera iz dva razloga: neiskustvo i manjim dijelom to što je milanista. Uvijek sam smatrao da veliki klub mora dovesti trenera koji ima neke rezultate iza sebe i da mu to bude referenca kako bi koliko toliko bio garancija klubu da će biti uspješan. Drugi razlog je što dolazi iz svlačionice najljućeg rivala gdje je bio igračka legenda, pa onda skaut, sportski direktor i u prošloj sezoni trener. Nisam si nikako mogao, niti želio predočiti tu sliku nakon ove turbulentne jeseni.
Na badnjak je naš predsjednik javno zaključio posao i ostvario svoju ideju koja ga je mučila i intrigirala još od ljeta ali se nije usudio realizirati. Imao je sigurno i on unutarnjih lomova i dilema, pa onda među bliskim suradnicima isto tako. Odlučio se kockati i sada se svi skupa moramo nadati da je bio u pravu.
Da, Leonardo je sada trener Intera, trener kluba za koji navijamo i sa tom činjenicom se moramo pomiriti. Zaboravimo sva ona razmišljanja dok smo imali svoje želje i nagađanja. Ja sam, kao i milijuni diljem svijeta, navijač FC Intera a ne pojedinaca u njemu. Svi su prolazni, samo Inter ostaje. Sad je trener Leonardo i dajmo mu svi skupa podršku i priliku da uspije, ne zbog njega osobno, već zbog institucije za koju navijamo i koja nam toliko puno znači u životu. Zaboravimo sve one nedostatke i sumnje koje smo spominjali, pustimo sad negativitete i tražimo samo ono pozitivno. Nemojmo kritizirati unaprijed, pustimo čovjeka da radi i onda na kraju sezone donesimo sud.
Moramo biti strpljivi jer svaka promjena traži prilagodbu i potrebno je određeno vrijeme da se vide rezultati. Nemojmo skakati nakon svake loše utakmice i kritizirati ili upadati u euforiju nakon dobre. Ja osobno ću podijeliti sa vama neka pozitivna razmišljanja kojima želim ubijediti sebe da je to pravi izbor. Želim vjerovati da sam bio u krivu kada sam bio protiv dovođenja Leonarda i sada kada je činjenica da je naš trener hoću pronaći što bi to moglo biti pozitivno, kako bi smo se na kraju sezone mogli svi radovati i čestitati našem predsjedniku na dobrom izboru. Bude li, nažalost, neuspješno naravno da ćemo kritizirati ali sada svi moramo pozitivno djelovati, kako igrači, uprava, tako i mi navijači. Svi moramo stati iza našeg trenera zbog interesa kluba kojeg nosimo u srcu.
Dakle… prva dobra stvar je što Leonardo jako dobro poznaje talijanski nogomet i neće biti potrebno gubiti vrijeme i energiju na upoznavanje. Što se autoriteta u svlačionici tiče, potpuno sam siguran da će ga imati jer je bio veliki igrač. Pokazao je prošle godine kada je bio debitant da zna uspostaviti odnos sa igračima i imao je problem samo sa otkačenim predsjednikom. Pokazao je i u tom odnosu da ima karakter i da se zna postaviti a ne udvornički pognuti glavu. Sa našim starijim igračima se vrlo dobro zna sa travnjaka i Zanetti je još prije izbora pozdravio eventualni dolazak. Kao Brazilac i kao igrač koji je bio playmaker sigurno ima viziju dobrog nogometa i moramo vjerovati da će to znati uspješno prenijeti igračima i vremenom uigrati u spoj lijepe igre i dobrih rezultata.
Cijela nogometna Italija ga cijeni i kao sportaša i kao čovjeka i svagdje se o njemu priča sa maksimalnim uvažavanjem. Elegantan i odmjeren u ponašanju, korektan prema svima, što našem klubu svakako može imponirati. U početku će malo porasti tenzije među navijačima i rukovodstvom Milana ali sam ubijeđen da će to kratko trajati jer će shvatiti želju mladog trenera da profesionalno obavlja posao kojim se želi baviti. Možda bi puno lakše bilo da se to dogodilo nakon nekoliko godina rada u nekom drugom klubu ali ne dobija se ovakva prilika na svakom ćošku i odbiti je na početku karijere bi bilo ludost. Isto tako i mi interisti moramo zaboraviti prošlost. Kad si postao trener, nema više navijanja, radiš profesionalno tamo gdje te zovu. Zagovarali smo svi ljetos Capella a on je bio i igrač i trener u Juventusu i Milanu, pa što? Čovjek je vrhunski stručnjak i prodaje svoje znanje, s kojim garantira uspjeh klubu koji ga angažira.

Sretno Leonardo! Sretno Inter!
Odgovori