full screen background image

“Peti Beatle” – prvi nogometni celebrity

Na petu godišnjicu smrti Georga Besta odlučio sam svoju kolumnu uzurpirati o mom velikom idolu iz dječačkih dana i za mene najvećeg nogometaša svih vremena ili preciznije rečeno: najvećeg igrača kojeg sam gledao. Imao sam sreću da sam se tako rano rodio i mogao uživati u čarolijama nogometnog umjetnika Besta.
Meni kao klincu je imponirao i kao pojava: nekonvencionalno ponašanje, frizura, lijepe žene oko njega, sportski auti, a alkohol je bio ona negativna strana koja ga je i prerano odvojila od ovog svijeta. Ali i to je bio dio njegovog imidža. Teško je danas mladim ljudima u doba globalne emancipacije i demokracije u najzabačenijim kutovima Europe shvatiti što je meni kao klincu i tinejdžeru predstavljao jedan Best, Che Gueara, Beatlesi…da ne nabrajam dalje i zamaram vas. Općenito, recimo rock end roll je bio revolucija na svoj način, studentski nemiri u Parizu i Pragu na svoj a Best na nogometni način. Oni su mijenjali svijet, rušili dogme…
George Best je bio nogometni čarobnjak koji je mogao sve sa loptom, koji je izluđivao protivničke igrače ali i nas zaljubljenike te najpopularnije igre na svijetu koji smo uživali u lucidnim driblinzima, lukavim proigravanjima i majstorskim golovima. On se igrao nogometa i uživao u toj igri u kojoj je dosegao umijeće najvećih umjetnika u bilo kojoj sveri umjetnosti. Usput je uživao i u životu, uključujući nažalost, i alkohol u kojem je jedino ostao ustrajan do kraja života. Nogometa se zasitio već u 25-oj godini rekavši da više ne uživa u tome i zbilja ga više nije igrao ozbiljno.
Šteta da je u to vrijeme tehnika bila u povojima pa smo na kapaljku dobijali live sliku utakmica takvih majstora najpopularnije igre na svijetu u odnosu na sadašnje vrijeme satelita kad svakodnevno možemo pratiti svaki detalj. Sa kakvim sam samo uzbuđenjem u tiskanim medijima toga doba gledao slike Georga Besta sa sportskim autima i lijepim ženama, uživao u anegdotama i “podvizima” van terena. Neponovljivo.
Svi se u nogometnom svijetu slažu da je bio jedan od najvećih talenata koji se pojavio do dana današnjeg ali zbog svog osebujnog ponašanja nije razvio svoj talent jer je već sa 25 godina sam rekao da je dosta. Meni je i to bilo dovoljno da svoj cijeli život nosim uspomenu na tog umjetnika nogometa.
George Best je rođen u Belfastu (Sjeverna Irska) 22.05.1946. Igrao je na svim pozicijama u napadu a ponajprije je važio za krilnog napadača.
Imao je tri sestre i brata. Talent za nogomet pokazao je već sa 15 godina kada ga primjećuje Bob Bishop, skaut kluba Manchester United. U telegramu kojeg je Bishop poslao Sir Mattu Busbyu pisalo je :”Mislim da sam otkrio genija.” Inače je prije toga odbijen u Glentoranu jer su procijenili da je prenizak i premršav.
Za “crvene vragove” debitirao je sa 17 godina u utakmici protiv WBA a nakon dva tjedna je postigao svoj prvi gol. Ubrzo je postao popularan u britanskim medijima koji su ga prozvali “peti Beatle” zbog duge kose i ekstravagandnog nacina zivota. Kada je u četvrtfinalu Kupa prvaka United igrao protiv moćne Euzebiove Benfice, Busby je naložio igračima da prvih 15 minuta krenu polako i „opipaju“ protivnike. Best je u tih 15 minuta zabio dva gola, a trener mu je rezignirano rekao:“Ti očito nisi slušao.“
Tijekom karijere u Manchester Unitedu zabio je 180 golova u 465 utakmica a za reprezentaciju 9 golova u 37 nastupa. Sigurno je bilo igraca s vise utakmica a i efikasnijih ali nijedan nije bio kao George Best! Igrajuci na poziciji krila imao je veliku brzinu i koordinaciju pokreta kojom je lakocom prelazio protivnicke igrace.
1968. proglasen je za europskog igraca godine i najboljeg igraca svijeta po izboru novinara a sa klubom osvojio Ligu Prvaka. U 11 godina igranja za Manchester,šest sezona zaredom bio je najbolji strijelac kluba a u sezoni 1967./68 i najbolji strijalac Prve engleske Lige.
Nakon toga, igrao je za druge klubove ali više nije bio onolika zvijezda kao 1968. Upravo 1968. godina, kad je proglašen najboljim igračem svijeta, smatra se početkom njegovog pada. Besta proglašavaju petim Beatleom (zbog frizure i dobrog izgleda), postaje prvi pravi nogometni celebrity, a sama igra polako pada u drugi plan. Počinju brojni problemi s alkoholom, kockanjem i ženama, njegov bećarsko-sportski život najbolje je okarakterizirala autobiografska izjava:“ Većinu novca sam potrošio na alkohol, žene i skupe aute. Ostalo sam spiskao». George je bio svestrana osoba, pa je tako glumio filmu, držao noćne klubove, snimio fitnes-video, vozio pijan pa završio u zatvoru na 3 mjeseca (gdje je, naravno, igrao za zatvorsku ekipu) i tako dalje i tako dalje… Karijeru je završio 1983. u 37-oj, ali zapravo je prestao je već u 25. godini kada je u ljeto 1972. na pripremama reprezentacije objavio je da mu se vise neda igrati nogomet! Počeo je sve češće piti, propuštati treninge i utakmice. Unatoč tome odigrao je jos dvije sezone ali znatno losije nego prethodne. Kada se 1974. pojavio u alkoholiziranom stanju na utakmici trener Doherty ga je izbacio iz ekipe. Kasnije je jos igrao za nekoliko klubova u Engleskoj i SAD-u: Stockport Count, Cork Celtic, Los Angeles Aztecs, Fulham, Fort Lauderdale Strikers, Hibernian, San Jose Earthquakes, Bournemouth, Brisbane Lions i Tobermore United.
Kao kreativac koji je igrao na svim ofenzivnim pozicijama i podjednako dobro baratajući loptom objema nogama, Best je često namještao i zabijao golove, i dok ih je u karijeri zabio čak 204, upravo je onaj koji je poništen bio njegov najpoznatiji. Naime, u utakmici Sjeverne Irske i Engleske, Best je čuvenom engleskom golmanu Banksu glavom „ukrao„ loptu pri ispucavanju i mrtav-hladan pospremio u mrežu. Gol je poništen zbog nesportskog ponašanja, kao što bi se ironično moglo reći i za njegovu karijeru.
Best nije znao izaci nakraj s alkoholom koji ga je sve vise pobjeđivao. Unatoc transplataciji jetre nastavio je s alkoholizmom. Početkom listopada 2005. počeli su mu otkazivati organi, umro je 25. studenog 2005. O njegovoj popularnosti dovoljno govori 100 000 ljudi na njegovom pogrebu.

Best o sebi i drugima

– “Da sam rođen ružan vjerojatno nikada ne biste čuli za Pelea.”
– “Mnogo sam novca potrošio na piće, žene i brze automobile. Ostatak sam spiskao.”
– “1969. godine ostavio sam se žena i alkohola. Bilo je to najgorih 20 minuta mojega života.”
– “Bio sam unutra (u baru) 10 sati i popisao sam 40 pinti (oko 23 litre). Srušio sam osobni rekord za 20 minuta.”
– “Prestao sam piti… dok spavam.
– “Bol je prolazna… slava je vječna.”
– “Pelé me nazvao najvećim nogometašem i to je najveća počast mom životu.”
– “Ne zna igrat lijevom nogom, ne zna igrat glavom, ne zna oduzet loptu, ali osim toga je dobar.”
O Davidu Beckhamu
– “Jednom sam rekao da je Gazzin IQ manji nego broj na njegovom dresu, a on me pitao: ’Što je to IQ?′”
O Paulu Gascoigneu
– “Kažu da je Paul Gascoigne novi George Best, ali – je li on spavao sa tri Miss Svijeta?”
– “Dao bih sav šampanjac koji sam ikad popio da sam igrao s njim na Old Traffordu.”
O Ericu Cantoni

Drugi o Georgeu Bestu

– “Mislim da sam pronašao genija!”
Bob Bishop u telegramu kojeg je poslao Manchester Unitedu kada je vidio Bestovu igru
-”Znao se služiti s obje noge, no katkad se činilo da ih ima šest.” ~ Sir Matt Busby
– “To što je on znao bilo je jedinstveno, to nisi mogao naučiti.” ~ Johan Cruijff
– “George Best je izumio rock ‘n’ roll nogomet.” ~ Michel Platini
– “Maradona dobar, Pele bolji, George Best”
Transparent koji je bio izvješen na njegovoj kući (the best, engl.: “najbolji”)
– “Najbliže što sam mu stajao bilo je kada smo se na kraju utakmice rukovali.”
Roy Fairfax, igrač koji je bio zadužen za čuvanje G. Besta na utakmici na kojoj je ovaj dao 6 golova
Odgovori