full screen background image
Search
Wednesday 2 December 2020
  • :
  • :

Provokator i fajter sa terena

Za njega se može reći da je na zalasku karijere i da nije više toliko u žiži interesovanja medija pošto ga sve ređe viđamo na terenu. Međutim, svojevremeno je ovaj sjajni talijanski defanzivac i jedan od nogometaša sa najduljim stažom u Interu bio često na udaru javnosti zbog svog ponašanja na terenu, ali i van njega. Riječ je o obrambenom nogometašu Intera, Marcu Materazziju poznatom i po nadimku “Matrix”.

Marco Materazzi je rođen 19. kolovoza 1973. godine u gradiću Lecceu, gde je njegov otac, Giuseppe igrao za istoimeni nogometni klub. Svoje prve korake sa loptom ostvaruje u mlađim selekcijama Messine gdje, Michael Hutchinson tadašnji skaut Newcastlea, zapaža njegove kvalitete.

Međutim rukovodstvo “svraka” ga procjenjuje kao mršavog i slabašnog igrača pa se Marco vraća u Italiju. Njegova slijedeća destinacija je amaterski klub Tor di Quinto, odakle se seli u Marsalu, te godinu dana kasnije u Trapani. Nakon samo godinu dana provedenih u klubu, Materazzija kupuje drugoligaš Peruggia, koja ga šalje na kratku pozajmicu u Carpi, nakon čega postaje njihov standardni član prvog tima. U sezoni 1998/99. odlazi u Everton gdje biva isključen čak četiri puta u 27 utakmica, pa se nakon samo jedne sezone provedene na Otoku vraća u Peruggiu, za koju tijekom sezone 2000/01. postiže 12 golova, i ruši rekord Argentinca Daniela Passarelle za najviše postignutih golova obrambenog igrača u Serie A.

Njegove odlične partije u Peruggi privlače interes mnogih europskih klubova, pa se Materazzi već slijedeće sezone seli u Milano. U redove Intera, čije boje brani i dan danas, je prešao za tadašnju sumu od 10 milijuna eura. Još dok je igrao za Peruggiu bio je poznat po izvrsnom izvođenju slobodnih udaraca i penala, a danas ga svi znaju kao agresivnog i karizmatičnog defanzivca koji beskompromisno ulazi u duele zbog čega sije strah u kostima i najboljim napadačima svijeta.

Do prije godinu dana Materazzi je bio standardni član i glavna karika u obrani Intera, s kojim je osvojio 5 scudetta, 3 talijanska Kupa, 4 talijanska Super kupa i trofej Lige Prvaka 2010.godine. Njegova najuspješnija sezona u dresu “nerazzurra” je sigurno 2006/07. kada postiže 10 ligaških golova, pa je još jednom okončao sezonu kao najefikasniji defanzivac lige. Veliki je miljenik navijača Intera, dok je sa druge strane krvnik za navijače i igrače ostalih klubova. Svoju vjernost klubu produljio je tijekom ljeta 2006.godine i dalje je član prvaka Italije.

Marco Materazzi svoj prvi nastup za talijansku reprezentaciju upisao je 2001. godine na prijateljskoj utakmici protiv Južnoafričke Republike, koju je Italija dobila rezultatom 1:0. Pozivanje u reprezentaciju može zahvaliti svom nekadašnjem treneru Ilariju Castagneru, koji ga je preporučio tadašnjem selektoru Giovanniju Trapattoniju kao jedno od riješenja u obrani. U periodu koji je nastupio, Materazzi je bio standardni član reprezentacije Italije, nastupio je na tri velika takmičenja: Svjetskom prvenstvu 2002, Europskom prvenstvu 2004 i Svjetskom prvenstvu 2006.godine kada je bio jedan od glavnih aktera kako u finalu protiv Francuske, tako i tijekom cijelog prvenstva. Za reprezentaciju Italije je nastupio 41 put i postigao 2 pogotka. Dva puta je imao čast biti kapetan, i to na prijateljskoj utakmici protiv Finske 2004. i Islanda 2005.godine.

Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006.godine će zasigurno zauvjek biti u sjećanju Materazzija. Čovjek kome su suigrači nadjenuli nadimak “Matrix”, zbog kako kažu njegovog kompliciranog uma prvenstvo započinje na klupi. Međutim, ozljeda Alessandra Neste u ranoj fazi takmičenja stavlja Materazzija u momčad, koji odmah u prvoj utakmici postiže gol protiv Češke, a u utakmici protiv Australije biva isključen iz igre. Sve to nije dalo nikakve naznake i slutnje u kakvog će se zapravo heroja pretvoriti Materazzi. Marco postiže izjednačujući pogodak u finalu, da bi se nakon toga dogodio svima poznati prizor.

Materazzi provocira Zidanea koji ga udara glavom u grudi nakon ćega je isključen. Italija dobija finalnu utakmicu na penale i Materazzi sa “azzurima” postaje svjetski prvak, po prvi puta nakon 1982.godine.

Materazzi živi u Milanu sa suprugom Danijelom i troje djece, dva dječaka, Gianmarcom i Davidom i kćerkom Anom. Tijekom djetinjstva bio je veliki navijač Lazzija, kojeg je svojevremeno trenirao njegov otac Giuseppe. Na jedoj ruci ima istetoviranu riječ “lion”, a na drugoj datum rođenja ispisan rimskim brojevima. Tijekom svoje bogate karijere učestvovao je u brojnim incidentima, a najpoznatiji je svakako već navedeni sukob sa Zidaneom, a vrijedi spomenuti i onaj s Brunom Cirilom, tadašnjim igračem Siene, kojeg je Materazzi udario nakon utakmice utakmice i zaradio dvomjesečnu suspenziju.


Preuzeto: sportal.rs, Aleksander Vlajković
Odgovori