full screen background image

4 Interovca među najboljih 11 stranaca u povijesti Serie A

FANTASTIČNO je priznanje nekadašnji hrvatski nogometaš AC Milana Zvonimir Boban (42) dobio od talijanskog web-portala Football-italia.net, koji ga je uvrstio u idealnu momčad stranaca u Seriji A.

Football Italia je posvetila aktualni tjedan stranim nogometašima koji su oplemenili Seriju A svojim iznimnim talentom u proteklih 30 godina. Upravo i jest trideseta obljetnica otkako je Serie A ponovno otvorila vrata stranim nogometnim zvijezdama, a nakon 15-godišnjeg moratorija, koji je vodstvo Talijanskoga nogometnog saveza uvelo 1965. godine u korist većeg razvoja domaćih nogometaša.

Zbog toga su iz izbora izostali neki velikani iz vremena prije 1965. godine, poput Argentinaca Orsija, Celestinija i Sivorija, Španjolca Suareza ili Šveđanina Liedholma, koji su svojim dolascima iz Južne Amerike i ostalih europskih država učinili talijansku ligu najjačom u Europi taman prije ukidanja odredbe.

Izostali su bezbrojni velikani koji su u ligu stigli i nakon 1980. godine. Egzodus stranaca u Italiju započeo je 1980. godine transferom argentinskog napadača Daniela Bertonija, svjetskog prvaka s Argentinom 1978. godine, u Fiorentinu. Među prvim su pridošlim strancima bili također Irac Liam Brady (Juventus), Brazilci Juary (Avellino) i Falcao (Roma), Austrijanac Prohaska (Inter) te Nizozemac Ruud Krol (Napoli).

Udio stranih nogometaša u talijanskim prvoligaškim momčadima postupno se penjao do današnjih neslućenih visina. Tako Inter na startu sezone 1979-80 u svojim redovima nije imao niti jednog stranca (0%), dok je lani trijumfirao s 88% stranih nogometaša u momčadi.

Poseban naglasak zaslužuje udio nacionalnosti stranih igrača koji su sudjelovali u osvajanjima posljednjih 30 naslova prvaka. Argentinci su po tome najisplativija strana radna snaga u talijanskom nogometu, jer ih je čak 17. 9% osvojilo naslove. Na drugom su mjestu Brazilci (15.5%) ispred Francuza (12.7%). Hrvatska na tom poretku zauzima impozantno sedmo mjesto (iza još Urugvaja, Portugala i Nizozemske) s 4.4% stranih nogometaša s osvojenim naslovom. Odmah slijedi Srbija s 3.9%.

Osobno je najveću satisfakciju dobio jedan od najboljih hrvatskih nogometaša u povijesti Zvonimir Boban, kojeg je autor izbora Giancarlo Rinaldi stavio u idealnu momčad stranaca u Seriji A kroz 30 prošlih godina. Rinaldi je u najmomčad uvrstio 16 nogometaša, od čega jednog golmana i 15 igrača, a za Bobana je našao mjesto u prvoj momčadi, i to na poziciji središnjega veznog nogometaša, što je uistinu velika počast.

U sustavu igre složenom u formaciju božićnog drvca (4-3-2-1) Bobana je Rinaldi smjestio ispred Sampdorijina Brazilca Toninha Cereza i Interova Argentica Javiera Zanettija. Ispred Bobana mjesta se našlo za trojicu istinskih velikana: Juventusova Francuza Michela Platinija, Napolijeva Argentinca Diega Maradonu i Milanova nizozemskog centarfora Marca van Bastena.

“Zvonimir Boban igrač je iz drugog vala Milanovih sjajnih stranaca, a bio je zamašnjak mnogih uspjeha kluba. Jak u glavi i talentiran s loptom, kombinirao je kvantitetu i kvalitetu u Milanovoj igri dovevši je do enormnog učinka”, napisao je Rinaldi.

Za informaciju, istaknimo da u izboru nema Zinedinea Zidane, kojemu je sustavu igre vjerni Rinaldi pretpostavio Platinija. Nema na popisu niti Danaca, Veronina Prebena Elkjaera i Juventusova Michaela Laudrupa, a morao je autor u teškom odabiru izbaciti i Milanove napadače Andrija Ševčenka (Ukrajina) i Georgea Weaha (Liberija), zatim Nizozemce Ruuda Gullita, Franka Rijkaarda i Edgara Davidsa, Portugalca Luisa Figa, kao i Crnogorca Savičevića.

Najveću je žal sam autor izrazio zbog nemogućnosti da u sastav uklopi Gabriela Batistutu. Nekoć nezaustavljivi napadač Fiorentine i Rome izgubio je bitku od Marca van Bastena i Marcela Salasa.

U idealnoj momčadi, koju vodi Jose Mourinho, najviše je Argentinaca (3), ispred dvaju Brazilaca i Francuza.

Idealna momčad stranaca u Seriji A od ukidanja moratorija 1980. godine po Footbal Italiji (4-3-2-1):

Julio Cesar (Brazil/Inter) – Lilian Thuram (Francuska/Juventus), Paolo Montero (Urugvaj/Juventus), Ivan Ramiro Cordoba (Kolumbija/Inter), Javier Zanetti (Argentina/Inter) – Toninho Cerezo (Brazil/Sampdoria), Dejan Stanković (Srbija/Lazio, Inter), Zvonimir Boban (Hrvatska, Milan) – Michel Platini (Francuska/Juventus), Diego Maradona (Argentina/Napoli) – Marco van Basten (Nizozemska/Milan).

Klupa: Walter Samuel (Argentina/Roma, Inter), Manuel Rui Costa (Portugal/Fiorentina, Milan), Hans-Peter Briegel (Njemačka/Verona), Marcelo Salas (Čile/Lazio, Juventus), Zlatan Ibrahimović (Švedska/Juventus, Inter).

Trener: Jose Mourinho (Portugal/Inter)

Izvor: Totalsport
4 thoughts on “4 Interovca među najboljih 11 stranaca u povijesti Serie A

Odgovori