full screen background image
Search
Wednesday 1 February 2023
  • :
  • :

Od 2012/13 svaki klub mora imati operativnog direktora za vezu sa navijačima

KAO novi korak u poboljšanju odnosa na relaciji klub-navijači Uefa je u preduvjete za dobivanje licence za europska natjecanja uvela još jedan – od sezone 2012./2013. svaki će klub morati imati Operativnog direktora za vezu s navijačima (SLO).

Prema članku 35. novog Uefinog Pravilnika za licenciranje i fair-play, klubovi će imati obvezu imenovanja SLO-a, sve u svrhu osiguravanja konstruktivnog dijaloga između kluba i njegovih navijača. Ovaj potez rezultat je bliske suradnje sa Supporters Directom, tijelom kojem smjernice i potporu daju skupine iz navijačkih skupina iz 17 europskih država.

Koncept SLO-a još je uvijek na razmatranju, ali najbitnije u cijeloj priči je da je dobio punu suglasnost nacionalnih udruga zastupljenih u Odboru za licenciranje, uz neupitnu potporu Supporters Directa.

S ciljem izgradnje konsenzualnog i skladnog odnosa s navijačima, SLO je predstavljen proteklog vikenda u Barceloni na navijačkom kongresu u organizaciji FSE-a (Football Supporters Europe).

Kakva bi trebala biti uloga SLO-a?

U prvom redu, izabrani operativni direktor mora poboljšati dijalog između klubova i navijača. Što je najvažnije od svega, mora biti vjerodostojna osoba ili u prijevodu, netko iz navijačkog miljea tko na tifo-sceni ima iskustva, ali i mnoštvo kontakata. SLO će biti dužan obavijestiti navijače o relavantnim odlukama Upravnog odbora kluba, uz obvezu kooperative s policijom i kolegama iz drugih klubova, kako bi se osiguralo da se navijači ponašaju u skladu sa sigurnosnim odredbama.

Za provedbu novih zahtjeva, mreža kontakata SLO-a izradit će za svaku državu nacionalno upravno tijelo u suradnji sa Supporters Direct, a koliko će široko značenje projekta SLO biti dovoljno govori podatak kako je samo ove godine 600 klubova podnijelo podatak za licencu, koju će ubuduće, bez uređenog odnosa kluba i navijača u liku operativnog direktora, biti nemoguće dobiti.
Odgovori