full screen background image

U Ligi Prvaka već od ove sezone suci iza golova

Odbor FIFA-e, odnosno stručna potkomisija IFAB zasjedala je u Walesu te je potvrdila uvođenje dodatnih dvaju sudaca na nogometne stadione

Već ove sezone dodatna će dva sudačka pomoćnika stajati iza svakog gola i motriti na događanja u 16-ercu, kao i na mogući prelazak lopte preko gol-crte, u Ligi prvaka, počevši od natjecanja po skupinama. Također se eksperiment uvodi za Azijski predsjednički kup konfederacija u rujnu, francuski Liga-kup, UEFA-in Superkup te na nekoliko klupskih natjecanja u Brazilu i Meksiku. Liga prvaka je, međutim, uvjerljivo najeminentnije natjecanje u kojem će suditi petorica sudaca. Nastavak je to prakse iz prošle sezone, kada su petorica sudačkih službenika također dijelila pravdu na utakmicama Europa lige. Radi se samo o konkretiziranju odluke koju je IFAB, inače organ Međunarodne nogometne federacije (FIFA) koji brine o pravilima nogometne igre i njihovim eventualnim promjenama, donio još 18. svibnja u Zürichu.
Eksperiment s dodatnim sucima valorizirat će se na 126. godišnjoj skupštini IFAB-a koja će se održati 2012. godine. Kad je pak u pitanju možebitno uvođenje videotehnologije unutar gola, koja bi pomogla pri određivanju je li do gola došlo ili ne, o tome će ista IFAB-ova potkomisija raspravljati na zajedanju u listopadu ove godine.

Izvor: Totalsport
Odgovori