full screen background image

Prva Rafina pressica u sezoni

Inter započinje novu avanturu. Rafael Benitez se sastao jutros (12.07.) s novinarima u press sobi Sportskog centra “Angelo Moratti”, malo više od točno mjesec dana nakon njegova dolaska kao trener Intera.

“Tu smo da učinimo ono što svatko želi, pobijeđivati, a mi ćemo nastaviti slijediti uspješnost kluba i nastaviti istu ideju boreći se za pobjedu od prvog dana.”

Iznjeo je novi program za klub koji želi ponoviti i obnoviti iste stvari.

“Želimo napraviti prave stvari jer tim, klub i navijači imaju pobjednički mentalitet. Razgovarao sam sa dva ili tri člana kluba i svatko ima ove želje. Predsjednik Moratti je prvi, on želi pobijeđivati i zato smo zajedno jer želim učiniti isto. Govorio sam sa Zanettijem, Eto’om, Militom i Cambiassom, svatko želi istu stvar: pobijediti, pobijediti i pobijediti.”

Sa Interom José Mourinho je osvojio sve, ali to može samo dati još veću motivaciju Benitezu:

“Za mene je u Interu zastrašujući izazov. Radio sam dugi niz godina a biti u Interu je mogućnost koju bi svaki trener volio. Jose Mourinho? Ne želim bilo kakve konfrontacije, mi smo drugačiji. Svi znamo što je to dobro napravio i želimo ići naprijed i biti još bolji.”

Razgovor o transferima je bio neizbježan:

“Ja sam trener, uprava i predsjednik imaju odgovornosti na tu temu, za mene je rad u mom području ali će biti fokus i na tom poslu i vodit ću brigu. Oni igrači koji su sada ovdje imaju prednost i ja kao trener zajedno sa upravom ćemo razgovarati. Ima i onih koji su se vratili sa posudbe a dosta je mladih iz Primavere.”

Dom Beniteza je Španjolska a oni su sada svjetski prvaci, kako trener Intera zamišlja igrati:

“Stil španjolske reprezentacije se temelji na posjedu lopte i vrhunskim igračima i ako bi mi mogli to imitirati bilo bi dobro. Ali, talijanski nogomet je taktički snažniji, i ako bi napravili mješavinu ta dva stila, momčad bi se bitno unaprijedila.”

Završeno je Svjetsko prvenstvo i tržište je malo sporo ali je rekao da je uvjeren kako će biti u mogućnosti učiniti što je potrebno kako bi momčad bila jača:

“Nije lako odgovoriti, jer ovisi o tržištu ako netko odlazi onda ćemo trebati nekoga kupiti, ali sada su svi igrači ovdje i mi ćemo biti sretni ako ostanu ovdje, ja ću biti sretan. A ako ne? Vidjet ću, razgovarat ću sa upravom i analizirat ćemo zajedno.”

Koji su vas se igrači ovog svijetskog prvenstva najviše dojmili?

“Za kupovinu na tržištu? (smijeh) Španjolska me impresionirala. Za mene je Iniesta napravio velike stvari jer je kvalitetan igrača i vrlo inteligentan. Xavi je još jedan vrlo važan igrač, Villa je igrao dobro. Sneijder također.”

Ako predsjednik Moratti i Branca odluče prodati Maicona, Balotellija i Sneijdera? A onda, Balotelli je još uvijek problem u svlačionici: To je dodatan izazov pokušati učiniti nešto što Mourinho nije mogao učiniti?

“Kao što sam rekao prije, na tim je ljudima koji imaju odgovornost za te stvari. Međutim, prva stvar za mene je to pričati sa igračima, a zatim možemo razgovarati o tome što su činili ili žele učiniti. Drugo pitanje, Balotelli je igrač visoke razine, igrač koji želi igrati, želi pobijediti, a to je uvijek važno. U ovom trenutku ja samo mogu vidjeti na terenui što možemo učiniti. Promijenit ćemo ove godine malo ideju treninga, trening s loptom, teretana, poboljšanje rada s ozlijeđenima. Moguće je da će Balotelli biti sretan i vidjet ćemo na terenu.”

Što vas fascinira u našoj zemlji, posebno u pogledu sporta i nogometa?
A onda, između rivala Intera, koji je po Benitezu najopasniji? Milan, Juventus, Roma?

“Mislim da vrijedi isti argument kao i prije, naime, da je tržište ove godine malo tromo. Morat ćemo pričekati i nakon toga vidjeti: sve te ekipe su vrlo jake, ali je malo prerano govoriti o takvim prognozama. Kakva je Italija, rano je govoriti a i moram još naučiti dobro talijanski. Govorim malo jer sa mladima Reala, sa studentima, s U-19 sam imao priliku govoriti. Također sam igrao Viareggio izgubili smo od Lazia, sjećam se, 2-0. Za mlade nogometaše ovdje je vrlo važno da postoje ovi turniri. Dogodilo se da se služim talijanskim, a onda i sa talijanskim novinarima koji su u Ligi prvaka bilo je nekoliko prilika za malo razgovora. Ono što me fascinira u vašoj zemlji? Fascinira me pomalo sve, jer je slična Španjolskoj: mentalitet ljudi je sličan.”

Prošle je godine jedna od prednosti ove momčadi bilo i to da je Samuel Eto’o u nekim utakmicama postao gotovo branič. Mislite li reproducirati takvu igru? On je već razgovarao o tome sa vama?

“Prvi put sam razgovarao s njim a sada je na odmoru, onda ćemo razgovarati. Ja sam mu poznat jer je u Real Madrid bio u mladom sustavu, razgovarao sam s njim za savjet o igraču kojeg smo htjeli u Extramaduri, centralni branič, prije deset godina. Imam dobar odnos s njim ove godine je učinio veliki posao za momčad u poziciju koja nije prirodna. Jako važan igrač za nas, najviše razine napadač, koji je učinio veliki posao za momčad. Ako možemo učiniti oboje, vidjet ćemo, ovisi o momčadi, ali to je nešto što moram govoriti s njim, imam povjerenja u njegovu kvalitetu.”

Italija je jako loše prošla na SP a sada se govori o pomlađivanju, želi se odgajati mlade kao Barcelona i Real Madrid, i što je sa Liverpoolom?

“Ova priča je ista u Španjolskoj, Engleskoj i ovdje, želimo mlade igrače u prvoj momčad na najvišoj razini u reprezentaciji, ali za to treba vremena. Jedna stvar koju mogu reći, Interov mladi kadar je jako kvalitetan i dobro se radi i tu treba nastaviti sa kvalitetnim radom. Kako je u Italiji u cjelini, teško je reći, jer ne znam sve. Gledajući Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj, znate i vidite da su igrači bili zajedno dugi niz godina, Barcelona i Real Madrid u nacionalnom od U-21. To je sve pitanje vremena. Nije lako, ali talijanska federacija mora učiniti sve kako bi došli do najviše razine. Svi želimo pobijediti, svi želimo našu djecu u prvoj momčad, međutim, ako se može dobiti stranih igrača koji su na višoj razini, a to je ljepota, moraju igrati igrači koji su bolji. Odgovoriti konkretno o talijanskoj situaciji, treba mi više vremena.”

Ovih dana se govori u Engleskoj da će Javier Mascherano zatražiti da ode iz Liverpoola. Po Vašem mišljenju može li on nešto više pridonjeti ovoj momčadi a kako promatrate Marija Balotellija?

“Svi igrači su na visokoj razini u Interu. Mascherano je igrač koji je igrao za Argentinu prije mnogo godina i igrač kojeg svi znaju. Za mene, u ovom trenutku, kao što sam rekao prije , odgovornost je na Marcu Branci i predsjedniku Massimu Morattiju. Želim trenirati s igračima koji su ovdje, a Balotelli je jedan od tih igrača. Volio bih ga vidjeti na treningu, gledati njegov mentalitet i osobnosti. “

Jeste li ikad pomislili, kad ste pozvani u Inter, da ćete biti suočeni s rizicima uzimajući momčad koja je osvojila sve?

“Ako želite pobijediti, morate imati dobar tim. Ja sam radio mnogo godina za pobjedničku ekipu u Liverpoolu, ali na kraju je bilo jasno da je potrebno napraviti promjenu. Ovo je prilika i mislim da bi mnogi treneri voljeli da su u timu koji želi pobijeđivati. Jako sam sretan što sam ovdje.”

Bili ste menadžer u Liverpoolu, dok ste ovdje samo trener. Koja je razlika?

“Bio sam trener u Španjolskoj dugi niz godina, znam što mi je činiti, a trener ima više odgovornosti na terenu. Danas je najvažnija stvar za mene, u vrijeme kada je sve još uvijek novo, upoznati ljude, upoznati igrače, sve ljude koji su blizu momčadi, moram biti koncentriran na to. A ako sam usredotočen samo na teren i imam više vremena za to, mogu biti još mnogo bolji.”

Čak i ako igrač nije ovdje, a samo je izjavio kako preferira govoriti o igračima koji su tu, Mascherano za njegovu ideju nogometa može li se uspoređivati s Cambiassom?

“Ja govorim o Cambiasso jer je naš igrač. Cambiasso je vrlo inteligentan igrač, on je igrao sa Stankovićem, sa Mottom, sa Zanettijem: on je vrlo inteligentan igrač koji može igrati s bilo kim.”

Možete reći da je ovo vrhunac vaše karijere? A onda, Jose Mourinho je imao mnogo problema s talijanskim nogometom:

“To je izazov, to je tim koji je osvojio Ligu prvaka prošle godine, prvenstvo, talijanski kup. To je prekrasan izazov za mene. Inter je snažna momčad. Drugo pitanje, jasno mi je da se uvijek govori o prošloj godini, Mourinhu, i što za vas novinare i obožavatelje može biti važno. Ali ja ne želim , razlikuju se za mene u ovoj godini i to je druga stvar uopće. Mi možemo ponoviti stvari koje su već dobro učininjene, držati te stvari, ali ako možemo učiniti nešto više i bolje, trudit ćemo se. “
One thought on “Prva Rafina pressica u sezoni

  1. Djorkaeff

    mislim da su mu Branca i Moratti jasno dali do znanja da nema kupnje kao sto je bilo u Liverpoolu te da ce sve kontrolirati dosta vise nego u eri Mourinha! Ipak Benitez nije poznat po tome da zna odabrati kojega igraca dovesti

Odgovori